Tiede & tekniikka

Vakuutusyhtiö varoittaa: Kynttilää ei saa polttaa loppuun

Tiede & tekniikka 21.11.2017

Kynttilät ja ulkotulet ovat valvomatta jätettyinä merkittävä kotien tulipalojen syttymissyy.


If muistuttaa, että kynttilät ja ulkotulet ovat valvomatta jätettyinä merkittävä kotien tulipalojen syttymissyy.

Vakuutusyhtiö If kertoo tiedotteessaan, että useimmissa pöytä- ja kruunukynttilöissä on turvallisuusmerkintä, joka muistuttaa, ettei niitä saa polttaa loppuun. Vakuutusyhtiön mukaan moni ei tätä kuitenkaan tiedä tai huomioi etenkään, jos kynttilät palavat ulkona.

If muistuttaa, että kynttilät ja ulkotulet ovat valvomatta jätettyinä merkittävä kotien tulipalojen syttymissyy. Kodeissa tulipaloja syttyy keittiön ja saunan jälkeen eniten parvekkeella ja terassilla.

"Moni ajattelee, että kynttilän loppuun polttaminen palamattomalla alustalla on turvallista ja jättää tulen palamaan poistuessaan tilasta, ainakin, jos kyseessä on ulkona palava tuli", vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä toteaa tiedotteessa.

Ifin tutkimat tulipalot paljastavat, että kyseessä on kuitenkin huomattava paloriski: Erään omakotitalon purkukuntoon tuhonnut tulipalo sai alkunsa terassille puurunkoisiin lyhtyihin yöksi palamaan jätetyistä kynttilöistä. Palo syttyi tunteja sen jälkeen, kun kynttilöiden luultiin jo hiipuneen itsestään sammuksiin.

"Samanlaisilla kynttilöillä jälkeenpäin tehdyssä testissä havaitsimme, että kynttilän sydänlanka menee palamisen loppuvaiheessa vaakatasoon ja muuttuu ikään kuin sytytyslangaksi sulan steariinin keskelle. Tämä mahdollistaa palamisen jatkumisen vielä pitkään sen jälkeen, kun kynttilä on muuten käytännössä loppuun palanut. Kynttilään sulasta steariinista tai parafiinista syntyvä allas voi syttyä palamaan koko altaan alueelta ja synnyttää niin ison liekin, että puurunkoinen lyhty ja edelleen koko terassi syttyvät palamaan", Koskela kuvaa.

Uusi havainto tarkoittaa vakuutusyhtiön mukaan yksinkertaisesti sitä, että kynttilöiden ei pidä antaa palaa loppuun.

Moni ei Koskelan mukaan tiedä, että kynttilävalmistajatkaan eivät ole vastuussa tuotteen paloturvallisuudesta, jos kynttilä poltetaan loppuun vastoin turvallisuusmerkintää. Esimerkiksi pöytäkynttilöissä ja kruunukynttilöissä kaksi viimeistä senttimetriä pitäisi jättää polttamatta. Myös ulkona palavat kynttilät tulee sammuttaa ennen nukkumaanmenoa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirastossa (Tukes) kynttilöiden markkinavalvonnasta vastaava ylitarkastaja Jyri Pekkanen tunnistaa kynttilöiden loppuun polttamiseen liittyvän ongelman.

"Kokemuksiemme mukaan Suomessa myytävät kynttilät täyttävät pääsääntöisesti niille asetetut turvallisuusvaatimukset. Standarditesteissä pöytäkynttilöitä ei kuitenkaan polteta loppuun, vaan paloturvallisuusominaisuuksia mittaava testi lopetetaan, kun pöytäkynttilästä on kaksi senttimetriä jäljellä", Pekkanen kertoo.

If antaa viisi vinkkiä siihen, miten voi välttää kynttilöistä ja ulkotulista alkavat tulipalot.

1. Käytä kynttilöiden ja ulkotulien alla aina palamatonta alustaa. Lasi, keramiikka ja kivi ovat parhaita alustoja.

2. Laita ulkotulien alle alusta, joka estää niiden liikkumisen esimerkiksi tuulen mukana. Huomioi terassilla riittävä etäisyys rakennuksiin.

3. Jos samalla alustalla on useampia kynttilöitä, niiden väliin pitää jättää vähintään viiden sentin ilmatila. Muuten kynttilät lämmittävät toisiaan ja kaasuuntunut steariini saattaa roihahtaa yhdeksi suureksi tuleksi.

4. Älä jätä kynttilöitä valvomatta. Sammuta myös ulkotulet ennen nukkumaanmenoa.

5. Älä anna pöytä- ja kruunukynttilöiden palaa loppuun. Jätä noin kaksi viimeistä senttimetriä kynttilästä polttamatta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit