Tiede & tekniikka

Sydäniskurin käyttöä ei kannata pelätä – Video: Näin käytät defibrillaattoria

Tiede & tekniikka 01.12.2017

Maallikkojen käyttöön suunnitellun sydäniskurin käyttö on helppoa, eikä sillä voi vahingossa vahingoittaa elotonta ihmistä.


Jarkko Sirkiä
Puoliautomaattinen sydäniskuri neuvoo koko ajan, mitä seuraavaksi pitää tehdä. Nina Rossi muistuttaa, että myös painelu-puhalluselvytystä pitää jatkaa.

Defibrillaattori eli sydäniskuri on laite, joka saattaa pelastaa sydänpysähdyksen saaneen hengen. Sydäniskuri antaa potilaalle sähköiskun, jolla pyritään lopettamaan rytmihäiriö.

Tosin kun monet luulevat, defibrillaattorin käyttö on yksinkertaista eikä sillä pysty aiheuttamaan potilaalle vahinkoa. Itse asiassa defibrillaattori neuvoo jatkuvasti ääneen mitä seuraavaksi pitää tehdä.

Jos näet maassa elottoman ihmisen, yritä ensin herätellä tätä kevyesti ravistelemalla ja kovaan ääneen puhuttelemalla. Jos hän ei vastaa, soita hätänumeroon 112 ja laita puhelin kaiuttimelle.

Aloita painelu-puhalluselvytys välittömästi kolmellakymmenellä painalluksella ja kahdella puhalluksella. Jatka tauotta.

Jos paikalla on useampia henkilöitä, voi yksi lähteä hakemaan defibrillaattoria yhden jatkaessa elvytystä. Sähköisku olisi hyvä päästä antamaan viiden minuutin sisällä elottomuuden alkamisesta. Jos olet yksin paikalla, laitetta ei kannata lähteä hakemaan yli viiden minuutin matkan päästä, vaan aloita heti painelu-puhalluselvytys.

Riisu elottoman ihmisen rinta paljaaksi tarvittaessa saksia apuna käyttäen, ja ajele tarvittaessa defibrillaattorin kotelosta löytyvällä höylällä karvat pois niistä kohdista, joihin elektrodit kiinnitetään.

Karvainen rinta saattaa estää laitteen toimimisen kunnolla, minkä lisäksi karvat voivat kärähtää. Iho kannattaa myös pyyhkäistä kuivaksi.

Sydäniskurin elektrodeissa on kuvalliset ohjeet niiden kiinnityspaikoista. Toinen tulee oikean solisluun alle ja toinen vasempaan kylkeen noin kämmenenleveyden päähän kainalosta.

Keskeytä elvytys siksi ajaksi, kun defibrillaattori analysoi sydämen rytmin. Jos laite havaitsee, että kyseessä on rytmihäiriö, se lataa sähköiskun valmiiksi. Varmista, että kukaan ei koske potilaaseen, sillä silloin voi vahingossa saada osan sähköstä. On hyvä nostaa kädet ylös ja sanoa selvästi irti.

Defibrillaattorin näppäin vilkkuu, kunnes annat sähköiskun sitä painamalla. Laite laskee kaksi minuuttia, joiden aikana elvytystä tulee jatkaa. Jos rytmi ei ole palannut normaaliksi, laite käskee antamaan uuden sähköiskun.

Elvytystä jatketaan laitteen ohjeiden mukaisesti kunnes ammattiapu saapuu paikalle. Toimi aina hätäkeskuksen antamien ohjeiden mukaisesti.

Lue myös:

Tavallisten ihmisten käyttämät sydäniskurit ovat pelastaneet kymmeniä henkiä Suomessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit