Tiede & tekniikka

Orimattilan Hennasta halutaan älykäs maaseututaajama, jossa autotonkin pärjää

Tiede & tekniikka 12.12.2017

Orimattilan Hennan rautatieasemasta suunnitellaan 15 000 asukkaan puutarhakaupunkia.


Kimmo Haimi
Ensimmäinen matkustaja­liikenteen juna pysähtyi Helsinki–Lahti-radalla sijaitsevalla Hennan rautatieasemalla viime sunnuntaina puoleltapäivin.  Z-junan liikennöimän radan varteen aiotaan kasvattaa 15 000 asukkaan asuin­alue Orimattilassa.
Ensimmäinen matkustaja­liikenteen juna pysähtyi Helsinki–Lahti-radalla sijaitsevalla Hennan rautatieasemalla viime sunnuntaina puoleltapäivin. Z-junan liikennöimän radan varteen aiotaan kasvattaa 15 000 asukkaan asuin­alue Orimattilassa.
Kimmo Haimi
Kimmo Haimi
Kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) on ollut ideoimassa Hennan asemaa.
Kansanedustaja Kalle Jokinen (kok.) on ollut ideoimassa Hennan asemaa.
Kimmo Haimi
Kimmo Haimi
Kimmo Haimi
Hennan aseman avajaisissa sunnuntaina puhui liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).
Hennan aseman avajaisissa sunnuntaina puhui liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Orimattilassa Lahden ja Mäntsälän välissä Helsinki–Lahti-radalla sijaitseva Hennan rautatieasema avattiin sunnuntaina henkilöliikenteelle.

Haja-asutusalueella sijaitsevaa Henna aiotaan rakentaa digitaaliaikana älykkääksi 15 000 henkilön kyläksi – tai pikemminkin puutarhakaupungiksi – 10–20 vuoden aikana.

EU-rahoitteista Fiksu Henna -suunnitelmaa vetänyt Vesa Ilmarinen Katalysti-yrityksestä kertoo, että alueen suunnittelulle on mainiot lähtökohdat. Aseman lähiseutu on metsää, mutta liikkumismahdollisuudet ovat hyvät alle tunnin matkalla pääkaupunkiin.

Alue on kaavoitettu ja ensimmäisiä taloja aiotaan rakentaa ensi vuonna. Tulossa on sekä kerros-, rivi- että pientaloja.

Suunnitelma jakautuu neljään teemaan, joista ensimmäinen on kodit ja infra eli älykkäät kodit. Rakentamisessa tavoitellaan yhdessä rakennusliikkeiden kanssa digitaalisuuden hyväksikäyttöä, esimerkiksi energianhallintaa.

Ilmarisen mukaan ajatus on, että koteja pystytään päivittämään koko ajan uusimman tiedon mukaan.

Toinen teema on liikkuminen. Tavoite on, että vaikka Henna onkin maaseutua, siellä ei välttämättä tarvittaisi autoa lainkaan tai ei ainakaan perheen toista autoa.

Siihen päästään matkaketjuja kehittämällä, jaetuilla autoilla, kimppatakseilla ja tulevaisuudessa esimerkiksi robottibussi voisi sopia tiiviiseen Hennaan.

Kolmas teema on palvelut. Ajatus on lisätä verkko- ja lähikauppaa. Hennassa selvitellään, voisiko automaattikauppa olla ratkaisu paikassa, johon kivijalkakauppaa ei alkuvaiheessa ole tulossa.

Kun perinteiset kyläkaupat ovat katoamassa ja koko ala on myllerryksessä verkkokaupan vuoksi, automaateilla voitaisiin korvata kyläkaupan palveluja osittain.

Asemalla tai asuintalojen alakerrassa voisi olla paketti­automaatteja ja niihin yhdistettynä jääkaappeja. Työstä tulevat voisivat napata lähistöllä tuotetut lähiruokakassit mukaansa kotiin mennessä, Ilmarinen kaavailee.

Yksi mahdollisuus on kehittää yhteistä "liiteriä", josta voisi esimerkiksi lainata tai vuokrata työkaluja, joita tarvitsee harvoin. Liiteriin voisi jättää polkupyörän tai kengät korjattavaksi ja noutaa ne matkalla kotiin. Älylukitus helpottaisi tilojen käyttöä. Palveluja tarjoaisivat orimattilalaiset yrittäjät.

Hennasta rakennetaan vähähiilinen ja ekologinen alue. Lisäksi etsitään ratkaisuja, miten kylässä voitaisiin tuottaa energiaa paikallisesti.

Tavoite on tuoda alueelle palveluja etupainotteisesti eli palvelut houkuttelisivat ihmisiä alueelle.

Neljäs teema on aktivismi. Asukkaat halutaan päätöksentekoon mukaan mahdollisimman paljon. Virkamiehet voivat jättää jopa joitakin suunnitelmia harkitusti keskeneräisiksi, jotta vaikuttamisen mahdollisuus säilyy.

Hennassa ja lähistöllä asuu jo nykyisin satoja ihmisiä, joita aiotaan värvätä uusien asukkaiden Henna-oppaiksi, suunnitelmissa ennakoidaan.

Asuinalue sijoittuu moottoritien ja vanhan Lahden pika­tien väliin, eli paikka saattaa olla meluisa. Asuinalue rakennetaan moottoritieltä pois päin ja hyvin äänieristetyt kerros­talot tulevat melumuuriksi muulle osaa kylää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit