Tiede & tekniikka

Tukes varoittaa: Joulupaketista voi paljastua tukehtumisvaara

Tiede & tekniikka 14.12.2017

Tukes testasi yhteensä 20 myynnissä olevaa joulun suosikkilelua.


Yhden rooliasun huomattiin syttyvän liian herkästi tuleen. Palovammariski on Ryhmä Haun Sampan rooliasussa. LEHTIKUVA/ HANDOUT/TUKES

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on löytänyt neljästä joulun suosikkilelusta vakavia vaaroja. Tukesin mukaan kolmessa puulelussa oli niin pieniä osia, että pieni lapsi voi tukehtua niihin. Lisäksi yhden rooliasun huomattiin syttyvän liian herkästi tuleen.

Tukes testasi yhteensä 20 myynnissä olevaa joulun suosikkilelua. Tukehtumisvaaran Tukes havaitsi vieterivetoisessa ralliautossa, City Tour Bus -autossa ja ABC-nuppipalapelissä. Palovammariski on Ryhmä Haun Sampan rooliasussa. Lisäksi rooliasu on pakattu Tukesin mukaan liian ohueen muovipussiin, johon lapsi voi tukehtua.

Tukes kehottaa kuluttajia poistamaan vaarallisiksi havaitut tuotteet käytöstä.

Lisäksi Tukes huomauttaa, että Crystal-kiteidenkasvatussarjassa ei ole käyttöohjeita tai kemikaalien luetteloa suomeksi ja ruotsiksi.

Tukesin ylitarkastaja Anja Merenkivi on tyytyväinen, että yhdestäkään testatusta lelusta ei löytynyt kiellettyjä muovin pehmentämiseen käytettyjä ftalaatteja.

"Euroopassa ftalaattien takia on tänä vuonna kielletty useita leluja", hän toteaa tiedotteessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit