Tiede & tekniikka

Tukes varoittaa: Ethän koske sähköjohtoa painaviin puihin – voi aiheuttaa hengenvaaran

Tiede & tekniikka 02.01.2018

Sähköjohtojen koskeminen esimerkiksi suksisauvalla voi olla hengenvaarallista.


Jaana Kankaanpää
Tukes huomauttaa, että tykkylumen irrotus sähköjohdoista on aina sähköverkkoyhtiön asentajien tehtävä.

Raskas tykkylumi on aiheuttanut tänä talvena ongelmia sähköverkkoihin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) varoittaa tiedotteessaan, että alhaalla roikkuviin sähköjohtoihin tai sähköjohtoja painaviin puihin ei saa missään nimessä koskea. Sähköjohtojen koskeminen esimerkiksi suksisauvalla voi olla hengenvaarallista.

Tykkylumen irrotus sähköjohdoista on aina sähköverkkoyhtiön asentajien tehtävä, Tukes muistuttaa.

Vaurioituneissa sähköverkoissa saattaa esiintyä vaarallinen nollavika, joka voi rikkoa rakennuksen sähkölaitteita ja aiheuttaa sähköisku- ja tulipalovaaran. Nollavian seurauksena kiinteistön sähkölaitteiden metalliset voivat kuoret tulla jännitteisiksi ja jännite voi nousta pahimmillaan 230 voltista 400 volttiin.

Kyseessä saattaa olla nollavika, jos sähkölaitteet toimivat oudosti, valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin sekä silloin, jos saat sähköiskun esimerkiksi metallikuorisesta laitteesta.

Jos epäilet nollavikaa, katkaise sähkö pääkytkimestä. Se kannattaa tehdä varovaisuutta noudattaen. Ota myös huomioon, että sähkökeskuksen metallinen runko voi olla jännitteinen.

Soita hätänumeroon 112, jos sähköverkkojen viat aiheuttavat välitöntä vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Muissa tapauksissa tulee olla yhteydessä oman alueen sähköverkkoyhtiöön.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT