Tiede & tekniikka

Virtuaalilaseilla voi lievittää kipua ja selättää hämähäkkipelon

Tiede & tekniikka 11.01.2018

Virtuaalitodellisuus on lupaava apuväline myös kirurgien koulutuksessa.


Miika Kainulainen
Virtuaalitodellisuudesta on moneksi. Tässä sitä käytetään metsän havainnollistamiseen.

Virtuaalitodellisuus voi ensi alkuun tuntua vain peliteollisuuden uusimmalta villitykseltä, mutta sille on löytynyt jo monia tärkeitä käyttökohteita.

Tutkija Tuukka Takalan mukaan hyviä tuloksia on saatu esimerkiksi kivunlievityksessä, ahdistuneisuuden hoidossa sekä kirurgien koulutuksessa (Duodecim 11/2017).

Kivunlievityksessä virtuaalitodellisuutta käytetään potilaan harhauttamiseen. Hän keskittyy kivuliaan toimenpiteen sijaan virtuaalitodellisuuden tapahtumiin.

Fobioita hoitavassa terapiassa ahdistusta herättävä tilanne on mahdollista simuloida turvallisesti, helposti ja halvalla. Sitä voidaan käyttää esimerkiksi hämähäkkipelon taltuttamiseen.

Koulutustilanteissa erilaisia hoitoja ja leikkauksia voidaan simuloida ja toistaa tarvittava määrä.

Leikkaustilanteessa on mahdollista käyttää myös ”lisättyä todellisuutta”, jossa reaalimaailman päälle lisätään informaatioita esimerkiksi korostamalla juuri niitä verisuonia, joihin leikkauksen on tarkoitus kohdistua.

Virtuaalitodellisuusohjelmat ovat tämän hetken nykytekniikalle melko raskaita pyöritettäviä ja vaativat kehittynyttä kalustoa.

Päähineet ovat myös fyysisesti painavia ja niiden ergonomiaa pyritään parantamaan. Eteen, silmien kohdalle keskittyvästä painosta saa helposti niskakivun.

Virtuaalilaseihin liittyy myös toinen, kiinnostava terveys­riski: niiden aiheuttama pahoinvointi.

Takala kuvaa sitä artikkelissaan virtuaalilasien suurimmaksi ongelmaksi.

”Nykyiset, kaikkein laadukkaimmat kuluttajaluokan virtuaalilasit aiheuttavat aiempiin nähden huomattavasti vähemmän pahoinvointia, varsinkin jos niissä käytettävät sovellukset on toteutettu pahoinvointia vähentävien suuntaviivojen mukaisesti”, hän kuvaa Duodecimin artikkelissa.

”Oireilu on kuitenkin hyvin yksilöllistä, ja osalla ihmisistä pahoinvointia esiintyy edelleen teknologian edistysaskelista huolimatta.”

Leedsin yliopiston tutkijat ovat huolissaan virtuaalilasien vaikutuksesta lasten näköön ja tasa­painoaistiin (The Guardian 28.10.2017). Aikuisille erityisesti matkapuhelimeen perustuvat laitteet voivat aiheuttaa tilapäistä päänsärkyä ja ongelmia näköaistissa, mutta lapsilla voi ilmetä pitkäaikaisia kehityshäiriöitä.

Toisaalta virtuaalitodellisuus tarjoaa mahdollisuuksia auttaa ainakin traumatisoituneita lapsia.

The Guardian (13.11.2017) kertoo hankkeesta, jossa adoptio- ja kasvatusvanhemmat pääsevät lasien avulla näkemään välinpitämättömyyden ja kaltoin kohtelun lapsen näkökulmasta.

Tämän toivotaan auttavan vanhempia ymmärtämään vaikeissa oloissa kasvaneita lapsia entistä paremmin.

Myös terapiaistunnoista toivotaan tulevan lapsille virtuaalitodellisuuden avulla entistä miellyttävämpiä. Niiden avulla ympäristöä ja jopa terapeutin ulkonäköä on mahdollista muuttaa, mikä saattaa saada lapsen viihtymään ja luottamaan aikuiseen helpommin.

Lue myös: Omalle palstalle voi kurkistaa pian mistä vain – MT kokeili kolmiulotteista virtuaalimetsää

Aiheeseen liittyvät artikkelit