Tiede & tekniikka

Älyvaate lisää työturvallisuutta – tulevaisuuden työtakki varoittaa liian kovasta pakkasesta tai vaarallisista kaasuista

Digitaalisuuden lisääminen työvaatteisiin kiinnostaa yrityksiä, mutta ongelmana ovat vielä korkeiksi nousevat hinnat.
Carolina Husu
Image Wearen uudessa työtakissa on led-valot takin etu- ja takapuolella sekä hihoissa.

Älyvaatteilla parannetaan tulevaisuudessa työturvallisuutta. Esimerkiksi työmaan portilla voidaan digitaalisesti varmistaa, että kaikilla on lupa kulkea alueelle ja että heillä on käytössään oikeanlaiset varusteet kypärästä lähtien.

"Vielä tällä hetkellä monet ratkaisut ovat kalliita tai niitä ei ole valmiina. Esimerkiksi paikannukseen on kiinnostusta, mutta vielä ei ole tietoa, koska tällainen teknologia on valmis", Suomen suurimman työvaatevalmistajan Image Wearin liiketoimintayksikön johtaja Kati Tukiainen kertoo.

Suunnitelmia ja prototyyppejä kuitenkin tehdään jo. Vaatteet voivat hälyttää, jos työntekijä on liian pitkään kovassa pakkasessa tai jos ympäristössä on myrkyllisiä kaasuja tai liian vähän happea.

Vaate voi myös valvoa työntekijän sykettä, kehon lämpötilaa tai liikkeiden ergonomiaa. Tämä lisää etenkin yksin työskentelevien turvallisuutta.

Takin selkään kiinnitetty lämpöpaneeli esimerkiksi lisää ulkotyöntekijän mukavuutta kylminä kausina. Kehitteillä on myös hälytysnappi, joka tekee hälytyksen puhelimen kautta työntekijän painettua sitä kolmen sekunnin ajan.

Yritykset voivat seurata omistamiensa työvaatteiden määrää sekä sitä, kenellä ne ovat käytössä. Raporttien perusteella voidaan varmistaa, etteivät vaatteet jää tiettyjen työntekijöiden kaappeihin tai vaihtoehtoisesti selvittää, jos jollain osastolla vaatteet kuluvat nopeammin kuin muualla.

Image Wear on juuri laskenut myyntiin heijastavan takin, jossa on led-valoja. Päälle laitettaessa ne voidaan säätää vilkkumaan tai palamaan yhtäjaksoisesti.

"Tavalliset varoitusvaatteet näkyvät, kun niihin osuu vaikka auton valot, mutta mitä sitten kun ei ole ulkoista valonlähdettä? Tällaiseen tarpeeseen olemme kehittäneet nämä", Tukiainen sanoo.

Älyominaisuuksien lisääminen työvaatteisiin on haastavaa, sillä vaatteiden hinta ei saa nousta liian korkeaksi. Lisäksi asujen on kestettävä teollisuuspesua. Valoilla varustetun takinkin voi heittää koneeseen, kunhan poistaa ensin akkupaketin.

Image Wear valmistaa työvaatteita myös armeijan ja Tullin työntekijöille sekä poliiseille. Älyvaatteet kiinnostavat myös näitä tahoja.

"Emme ole tehneet vielä mitään konkreettista, mutta kiinnostusta on", Tukiainen sanoo.

Lue lisää

Koneviesti: Maataloudessa sattuu runsaasti vakavia työtapaturmia verrattuna moniin muihin toimialoihin – iän karttuessa viljelijöiden tapaturmariskit kasvavat

Yle uutiset: Stora Enso Veitsiluodolle tuomio työsuojelurikoksesta: kahdeksan henkilöä hengitti palokaasuja

Turvavarusteista ei kannata tinkiä metsätöissä – Aarre: Tämä metsänomistajan varuste on useimmiten rikki

MT:n lukijat kertovat metsässä sattuneista tapaturmista – "Kypärä ja sahan turvavarusteet pelastivat henkeni"