Tiede & tekniikka

Helsingin yliopisto: Antibiooteille erittäin vastustuskykyinen NDM-bakteeri löytyi sekä perheestä että sen koirasta – ensimmäinen todennettu tapaus

"Tutkitut koirat olivat saaneet runsaasti antibiootteja. Niiden avulla NDM-bakteeri oli saanut kilpailuedun ja pystynyt asettumaan taloksi.”
PXhere
Bakteeri on varmaankin siirtynyt ihmiseltä koiraan, mutta sitä ei pystytty vahvistamaan.

Kahdesta koirasta vuonna 2015 löydetty antibiooteille erittäin vastustuskykyinen New Delhi -metallo-beetalaktamaasi -Escherichia coli -bakteeri oli tarttunut myös koiran omistajaan, paljastaa äskettäin Eurosurveillance-lehdessä julkaistu tutkimus.

Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta maailmassa kun NDM-bakteerin tarttuminen koiran ja ihmisen välillä on todennettu.

"Bakteerien perimää kartoittamalla pystyimme luotettavasti toteamaan, että koirien ja ihmisten bakteerikannat olivat identtisiä. Ne olivat siis tarttuneet koirien ja ihmisen välillä", kertoo julkaisun vastaava kirjoittaja eläinlääketieteen lisensiaatti Thomas Grönthal, Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta.

Alun perin saman perheen kahden koiran korvanäytteistä löytyneet NDM-bakteerit käynnistivät tutkimuksen bakteerin leviämisestä ja mahdollisesta tartunnan lähteestä.

Perheenjäsenistä ja koirista otettiin myös näytteitä. Bakteerien sukulaisuutta kartoitettiin selvittämällä niiden perimän emäsjärjestys. Tutkimus oli Helsingin yliopiston, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ja Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran yhteistyöhanke.

Perheen koirilta ja yhdeltä perheenjäseneltä löytyi erittäin vastustuskykyinen NDM-5 entsyymiä tuottava bakteerikanta. Lisäksi molemmilla koirilla ja kahdella perheenjäsenellä oli monille antibiooteille vastustuskykyinen ESBL-bakteeri.

Koirilta ja ihmisiltä eristetyt NDM-ja ESBL-bakteerikannat olivat identtisiä. Ihmisillä tartunnat olivat oireettomia. NDM-bakteerin alkuperä jäi epäselväksi.

Antibioottien käyttö edistää resistenttien kantojen valikoitumista

"Tutkimuksessa ei voitu varmuudella osoittaa kumpaan suuntaan tartunta oli tapahtunut. Etenkin NDM-bakteeri on todennäköisesti siirtynyt ihmisestä koiraan, koska näitä bakteereita ei ole aiemmin eläimillä Suomessa todettu", arvioi tutkimusta johtanut dosentti Merja Rantala.

"Suomessa karbapeneemien käyttö on eläimille kielletty, mutta tutkitut koirat olivat saaneet runsaasti muita antibiootteja. Niiden avulla NDM-bakteeri oli saanut kilpailuedun ja pystynyt asettumaan taloksi koiriin”, Rantala kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

EFSA:n ruokaturvatutkimus: Suomalaiset huomattavasti muita eurooppalaisia luottavaisempia ruoka-alan toimijoihin – kerro kokemuksiasi ruokaturvasta

MTV: Poliisi lopetti kolme koiraa Imatralla – eivät olleetkaan villikoiria vaan lemmikkejä

Yhdysvaltalaistutkimus selvitti, millaiset koirat purevat eniten lapsia – kolme ominaisuutta ovat isoja riskitekijöitä