Tiede & tekniikka

Kaupungitkin tuottavat nanokokoisia pienhiukkasia – Helsingin yliopiston tutkijat kumosivat aiemman teorian

Nykyteorian mukaan nanometrin kokoisia hiukkasia syntyy lähinnä puhtaassa ilmassa, kuten pohjoisella havumetsävyöhykkeellä. Tuoreen tutkimuksen valossa niitä tuottavat suurkaupunkien saasteetkin.
Karoliina Paavilainen
Nanometrikokoluokan hiukkasia syntyy aiempien teorioiden vastaisesti myös saastuneilla alueilla.

Nanometrin kokoisia pienhiukkasia syntyy nykyteorioiden vastaisesti myös suurissa ja saastuneissa kaupungeissa kuten Shanghaissa, Nanjingissa ja Pekingissä, kertoo Helsingin yliopisto.

"Pitkään on ollut vallalla käsitys, että kaupunki-ilmassa ilman muut pienhiukkaset toimivat nieluna höyryille, jotka muodostavat hiukkasia ja estävät näin uusien pienhiukkasten syntymistä. Havaittiin kuitenkin, että saastuneilla alueilla on esimerkiksi rikkihappoa ja emäksisiä amiineja, jotka reagoivat keskenään ja muodostavat hiukkasia", kertoo Helsingin yliopiston Ilmakehätieteiden keskuksen professori Tuukka Petäjä.

Pienhiukkaset vaikuttavat sekä ilmastoon että ihmisten terveyteen.

Löydöksen ovat tehneet Ilmakehätieteiden keskuksen (INAR) tutkijat yhdessä Fudanin yliopiston tutkijoiden kanssa. Tutkimuksen tulokset on julkaistu arvovaltaisessa Science-lehdessä.

Tuoreiden tulosten taustalla on Ilmakehätieteiden keskuksen tutkijoiden työ mittalaitteiden ja analyysimenetelmien kehittämisessä. Ilmakehän pienhiukkasia on tutkittu pitkään Juupajoella sijaitsevalla Helsingin yliopiston Hyytiälän metsäasemalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haluatko vähentää lämmityksen pienhiukkaspäästöjä? Takkaohjain neuvoo polttamaan puut oikein

Sopisiko lähikaupan kylkeen klapiautomaatti? Oikeaoppinen polttopuun käyttö vähentäisi hiukkaspäästöjä

Tästäkö apu hiukkaspäästöihin ja energiapakoon? Romutuspalkkio vanhan tulisijan uusijalle