Tiede & tekniikka

Suomi 100 -satelliitin epäonni jatkuu – sää siirtää laukaisua muutamalla päivällä

Seuraava laukaisuyritys on lauantaina.
LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Satelliitin piti lähteä matkaan jo runsas viikko sitten, mutta laukaisua jouduttiin lykkäämään kantoraketille tehtävien tarkastusten vuoksi.

Jo vuoden lähtövalmiina ollutta Suomi 100 -satelliittia ei päästä laukaisemaan vielä tänään, kertoo Aalto-yliopisto tiedotteessa.

Huonontuneet sääolosuhteet Kaliforniassa johtivat siihen, että avaruusyhtiö SpaceX päätyi siirtämään laukaisua. Seuraava laukaisuyritys on lauantaina.

Satelliitin piti lähteä matkaan jo runsas viikko sitten, mutta laukaisua jouduttiin lykkäämään kantoraketille tehtävien tarkastusten vuoksi.

Alun perin Suomi 100:n oli määrä lähteä matkaan intialaisen kantoraketin kyydissä jo noin vuosi sitten, mutta tuolloinkin kantoraketin tekniset ongelmat viivästyttivät projektia. Tässä yhteydessä suomalaissatelliitin kantoraketti päätettiin vaihtaa amerikkalaisen SpaceX-yhtiön raketiksi.

Aalto-yliopiston avaruusfysiikan professori Esa Kallio kiisti STT:lle taannoin, että satelliitilla olisi ollut tavallista enemmän epäonnea.

"Tällaisia tarkastuksia pitää tehdä. Tällä samalla Falcon 9 -kantorakettiversiolla on muistaakseni tehty jo 42 laukaisua, ja ne kaikki ovat olleet onnistuneita. Tietenkin me ja varmaan SpaceX-firmakin haluaa, että myös jatkossa tapahtuu näin ja tekee siksi tarkistuksia", Kallio sanoi.

Satavuotiasta Suomea juhlistavan satelliitin kehitystyö on tapahtunut Aalto-yliopiston johdolla yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Satelliitin on tarkoitus mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä ja kuvata muun muassa revontulia sekä erityisesti Suomea.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viljelijä kyseenalaisti peltolohkotietojen käytön mobiilisovelluksessa – kanteli Ruokavirastoon, joka kielsi palvelun

Voiko lääkkeestä maksaa 2,1 miljoonaa dollaria annokselta? – Lääkkeiden etiikka puhututtaa

Ruokavirasto: Tietosuoja-asetus estää peltolohkoaineiston luovuttamisen vapaasti käytettäväksi