Tiede & tekniikka

Tiesitkö? Lehmästä ja puhvelista tulee sinnikäs beefalo, joka aiheuttaa sekä iloa että tuhoa

Beefaloissa karjanjalostajia kiinnostaa erityisesti niiden parempi vastustuskyky.
Kattaloni on liharotuisen lehmän ja biisoniuroksen risteymä. Kun biisonin osuus perimässä pienenee, eläimistä tulee beefaloita. Aihekuvitus.

Muuli on kaikille tuttu risteytys. Harvempi tuntee kattalonin: se biisoniuroksen ja lehmän risteymä. Niitä kasvatetaan esimerkiksi Pohjois-Kanadassa.

Vasikoiden suuri koko voi aiheuttaa poikimavaikeuksia.

Kattalonisonnit ovat muulien tavoin steriilejä.

Pidemmälle jalostettuja ovat beefalot, joissa puhvelin osuus geeniperimästä on pienempi. Beefalo-risteytyksisssä käytetään usein hereford- ja charolaisnautoja. Termien käyttö on kuitenkin huoletonta ja beefaloiksi kutsutaan joissakin yhteyksissä myös ensimmäisen polven risteytyksiä.

Parempi vastustuskyky, rehuhyötysuhde ja lihan laatu ovat kasvattaneet kiinnostusta beefaloiden kasvatusta kohtaan.

Kuten usein on, lajiristeytyksissä on myös riskinsä. Vankeudesta karanneet beefalot ovat aiheuttaneet ympäristötuhoa Grand Canyonissa ja niiden määrää vapaudessa halutaan vähentää.

Kaikki eivät kannata beefaloiden hävittämistä: osalle metsästäjistä beefalot ovat riistaa ja Grand Canyonin liepeillä retkeileville turisteille nähtävyys.

Kenties kehitys kulkee Suomessakin odottamattomia reittejä ja hirvestä ja porosta saadaan tulevaisuudessa lihakas pitkäkoipi, hirpolo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kysely: Ympäristöystävällisyys ei ole tärkeää auton ostajille

Ministeriön toiveille tyrmäys: MT:n kyselyn mukaan sähköauton aikoo ostaa vain 4 prosenttia suomalaisista

Maidon hinnoittelumuutos ei vaikuta jalostustavoitteisiin