Tiede & tekniikka

Kaloista mitattiin Australiassa suuria masennuslääkepitoisuuksia – "Eläinten kyky puolustautua vihollisia vastaan saattaa heikentyä"

Jokivesien hyönteisistä löytyi Melbournessa jäämiä 69 lääkkeestä.
Jukka Pasonen
Jokivesien hyönteisistä ja hämähäkeistä löytyi Melbournessa jäämiä muun muassa masennuslääkkeistä, antibiooteista ja verenpainelääkkeistä.

Lääkärisi olisi tuskin kovin tyytyväinen, jos sinusta löydettäisiin jäämiä 69 lääkkeestä. Näin on laita jokivesien hämähäkeissä ja hyönteisissä, joita on tutkittu Australiassa Melbournen lähellä olevista jokivesistä.

Lääkkeiden joukossa oli muun muassa masennuslääkkeitä, antibiootteja ja verenpainelääkkeitä. Lääkkeet olivat joutuneet vesistöihin jätevesistä. Lääkejäämät rikastuvat hyönteisiä syöviin kaloihin, lintuihin, lepakoihin ja sammakoihin.

Tutkijat laskivat, että lohikalat ja vesinokkaeläin saavat hyönteisiä syödessään niin paljon masennuslääkkeitä, että annos vastaa jopa puolta ihmisen hoidossa käytetyistä lääke­annoksista. Näillä pitoisuuksilla eläinten kyky puolustautua vihollisia vastaan saattaa heikentyä merkittävästi. Jätevesien lääkejäämien puhdistusprosessia pitäisi merkittävästi parantaa.

Palstan kirjoittajat ovat lääketieteen tohtoreita. Aiheena ovat ajankohtaiset terveyteen liittyvät asiat.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Harva puhdistuslaitos poistaa lääkeaineita jätevesistä – investointi nostaisi kuluttajien vesimaksua hieman

Tutkimus: Liika suola on sydämen vihollinen – gramman vähennys päivittäisessä annoksessa laski merkittävästi verenpainetta

Tutkijoiden mukaan aurinkovoiteiden kemikaalien terveysvaikutukset pitää selvittää