Tiede & tekniikka

Tämä lautasmalli ruokkisi 10 miljardia ihmistä: Uusi ravitsemussuositus ottaa huomioon muutakin kuin terveellisyyden

Malli on komission mukaan myös joustava, joten sitä on helppo muuntaa sopivaksi eri puolilla maapalloa.
Jukka Pasonen
Mallilautasesta puolet on hedelmiä, kasviksia ja pähkinöitä.

EAT-Lancet komissio ­­­ eli arvovaltaisten tutkijoiden ryhmä julkaisi ensimmäisen ravitsemussuosituksen, jossa otetaan huomioon, paitsi ruuan terveellisyys ihmisille, myös kestävä kehitys maapallolla. Sen mallilautasesta puolet on hedelmiä, kasviksia ja pähkinöitä, ja toisessa puoliskossa on kokojyvää, palkokasveja, tyydyttymättömiä kasviöljyjä, vähän lihaa tai kalaa, maitotuotteita sekä sokeria.

Lautasmallilla voidaan poistaa ali- ja yliravitsemus ja estää 11 miljoonaa ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Sillä pystytään ravitsemaan 10 miljardia ihmistä vuonna 2050.

Suosituksella muun muassa jarrutettaisiin ilmastonmuutosta ja säästettäisiin puhdasta vettä.

Malli on komission mukaan myös joustava, joten sitä on helppo muuntaa sopivaksi eri puolilla maapalloa. Esimerkiksi Suomessa voitaisiin syödä tätä suositusta enemmän kalaa, koska meillä on villikalaa vesissä ja sitä voi kalastaa kestävästi.

Lähde: eatforum.org

Palstan kirjoittajat ovat lääketieteen tohtoreita ja aiheet liikkuvat ajankohtaisissa terveyteen liittyvissä asioissa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kysely: Ilmastonmuutos painaa lasten mieltä – eivät tiedä, millaisessa maailmassa aikuistuvat

Sitran kyselytutkimus: ilmastonmuutos herättää suomalaisissa yleisimmin kiinnostuksen tunteen – myönteiset tunteet lisäävät ihmisten aktiivisuutta ongelman edessä

Puolueiden kiivain kesäkokoussesonki on käynnissä – kokoomus alkaa haastaa perussuomalaisia: "Ei voi olla niin, että vain osoittaa ongelmia ja antaa monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuvaihtoehtoja"