Tiede & tekniikka

Verensiirtoa kokeillaan aivosairauksien hoitoon – veriplasma parantaa Alzheimerin tautia sairastavien aivojen suorituskykyä

Tutkimuksia laajennetaan koskemaan Parkinsonin tautia sairastavia potilaita.
Jukka Pasonen
On mahdollista, että jokin valkuaisaineista tehostaa immuunivastetta tai muutoin parantaa elintoimintoja.

Siirtämällä nuorten hiirien verestä eristettyjä valkuais­aineita vanhoille hiirille ne suoriutuivat annetuista tehtävistä kuin nuoret hiiret, kasvattivat uusia aivosoluja eikä niiden aivoissa esiintynyt enää entisessä määrin tulehdusta.

Stanfordin yliopiston tutkijat jatkoivat tutkimuksia ja antoivat nuorilta ihmisiltä kerättyä verta vanhoille hiirille havaiten saman ilmiön. Kokeissa annetussa veressä valkuaisaineita on löydetty noin tuhat erilaista. Jatkotutkimuksilla pyritään nyt löytämään kaikkein vaikuttavimmat valkuaisaineet. On mahdollista, että jokin niistä tehostaa immuunivastetta tai muutoin parantaa elintoimintoja.

Veriplasmaa on aikaisemmin tutkittu Alzheimerin tautia sairastavilla ja saavutettu lievää aivojen suorituskyvyn paranemista. Tutkijat jatkavat tätä tutkimusta ja laajentavat tutkimuksiaan Parkinsonin tautia sairastaville potilaille. Tuloksia odotetaan jo lähitulevaisuudessa.

Lähde: New Scientist 5.1.2019

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkärin palsta: Mustikan terveellisyyden salaisuus piilee verenpainetta laskevassa antosyaanissa

Sydänvaivat lisääntyvät influenssa-aikana

Skotlantilainen sairaanhoitaja haistoi miehensä Parkinsonin taudin – johtaa toivottavasti läpimurtoon sairauden tunnistamisessa