Tiede & tekniikka

Jätevesipuhdistamoiden lietteet päätyvät Venäjällä kaatopaikalle – tulevaisuudessa ne voivat saada uuden elämän lannoitteena

Suomessa on aiemmin tehty yksittäisiä kokeiluja jätevesilietteen kierrättämisestä lannoitteina, mutta suurempaa kaupallista tuotantoa ei toistaiseksi ole.
Kari Salonen
Hankkeessa tutkitaan uutta lietteen- ja jätevedenkäsittelytekniikkaa ja kehitetään resepti kierrätyslannoitteen valmistamiseksi.

Oulun yliopistossa on käynnissä tutkimus- ja kehittämishanke, jonka tavoitteena on luoda kaupallistamismalleja jätevesistä valmistettaville lannoitetuotteille.

Venäjällä jätevesipuhdistamojen lietteitä ei toistaiseksi hyödynnetä järjestelmällisesti, vaan ne päätyvät kaatopaikoille. Tähän ongelmaan etsitään hankkeessa ratkaisuja tekemällä valtiorajat ylittävää yhteistyötä Suomen ja Venäjän Karjalan välillä.

Hankkeessa tutkitaan uutta lietteen- ja jätevedenkäsittelytekniikkaa ja kehitetään resepti kierrätyslannoitteen valmistamiseksi. Lisäksi hankkeessa luodaan kaupallistamissuunnitelmat lietteen hyödyntämiselle ja käsittelytekniikalle, joka mahdollistaa ravinteiden sidonnan jätevesistä.

Suomessa on aiemmin tehty yksittäisiä kokeiluja jätevesilietteen kierrättämisestä lannoitteina, mutta suurempaa kaupallista tuotantoa ei toistaiseksi ole. Nykyiset säädökset kieltävät jätevesilietelannoitteiden käytön ruuantuotannossa, joten tässä hankkeessa tähdätään non-food -lannoitteisiin.

Suuri osa suomalaisten vedenpuhdistamojen jätevesilietteistä käytetään tällä hetkellä aumakompostoinnin kautta maanparannukseen sekä mädätykseen ja siten biokaasun tuotantoon.

Kierrätyslannoitehankkeessa ovat mukana Oulun yliopiston lisäksi Itä-Suomen ja Petroskoin yliopistot, Petroskoin, Sortavalan ja Outokummun jätevedenpuhdistamot sekä Valion Joensuun meijeri.

Lue lisää:

Viljanostajat panivat puhdistamolietteet pannaan – viranomaiset sallivat peltokäytön

Syke tutki: Viljelijät positiivisen kiinnostuneita kierrätyslannoitteista

Lue lisää