Tiede & tekniikka

Ilmailuliiton lehti: Sähkölentokoneet korvaavat pian taksiautoja

Pystysuoraan liikkuvat isot dronet voivat laskeutua kauppakeskusten katoille.
Kari Salonen

Sähköiset lähilennot mullistavat liikkumisen 2020-luvulla. Näin arvioi Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen puheenjohtaja Janne Vasama Suomen Ilmailuliiton Ilmailu-lehdessä.

”2020-luvun alussa tulee alle 19-paikkaisia täyssähkö- ja hybridikoneita. Ne tekevät noin tunnin lentoja. Sadan matkustajan koneet tulevat arviolta vuonna 2030.”

Myös pystysuoraan nousevat ja laskeutuvat dronet ja Vtol-lentolaitteet voivat muuttaa lähialuematkailua. Uberin on tarkoitus käynnistää kaupallinen lentopalvelu vuonna 2023 suurkaupungeissa. Asemia voi olla lentokenttien lisäksi esimerkiksi kauppakeskuksissa. Vasaman mukaan 30 kilometrin matka taittuu 15 minuutissa.

Isot dronet tekevät tuloaan myös Suomen taivaalle. Ensi kesänä kuljetetaan paketteja Helsingistä Tallinnaan, ja kokeillaan drone-taksikuljetuksia Helsinki-Vantaan lentokentältä pääkaupungin keskustaan.

Helsingin sähkölentokoneyhdistyksen sähköinen Alpha Electro -ylätaso teki ensilentonsa Helsingissä heinäkuussa 2018. Tällä hetkellä sähkökoneella tehdään vielä koelentoja. Vasama arvioi, että lentolupakoulutus sillä voidaan aloittaa vuonna 2021.

”Alpha Electrolla on tunnin toiminta-aika. Se ei vielä sovi matkalentokoneeksi, mutta viiden vuoden sisällä näin saattaa käydä. Kaikki riippuu akkujen kehityksestä. Viiden vuoden päästä tarjontaa on enemmän”, Vasama toteaa.

Lue lisää