Tiede & tekniikka

Tiesitkö, että liukuportaiden käsikaide voi liikkua aavistuksen verran portaita nopeammin?

Liukuportaiden käsikaiteiden nopeudessa voi olla jonkin verran vaihtelua.
Pekka Fali
Onnettomuuksien riski kasvaa merkittävästi, kun liukuportaiden käsikaiteesta ei pidetä kiinni.

Oletko huomannut, että liukuportaiden käsikaiteet kulkevat välillä itse portaita nopeammin? Alan turvallisuuskoodissa määritellään, että lähtökohtaisesti portaiden ja kaiteiden tulisi kulkea samaan tahtiin, mutta käsikaiteiden nopeudessa voi olla jonkin verran vaihtelua. Turvallisuuskoodin asettama muutaman prosentin marginaali mahdollistaa liukuportaiden käyttäjän tasapainon.

"Liukuportailla kuljettaessa on ensiarvoisen tärkeää muistaa, että käsikaiteista tulee pitää kiinni ja lapsia on pidettävä liukuportaissa kädestä. Onnettomuuksien riski kasvaa merkittävästi, kun käsikaiteesta ei pidetä kiinni", Koneen liukuporras- ja infrastruktuuriyksikön johtaja Tuukka Pakkala sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Taideväärentäjä etsii vanhoja maalauspohjia kirpputoreilta, mutta liian tuore maali paljastaa huijauksen nopeasti – väärennöksissä turvaudutaan vanhoihin kikkoihin

Montaa perikuntaa odottaa karvas pettymys kuolinpesässä: "Väärentäjät saivat paljon taidetta myyntiin, nyt niitetään sitä kauraa"

Akkurälläkät vastaavat nykyään teholtaan jo verkkovirralla toimivia kulmahiomakoneita – Koneviesti vertaili seitsemän tehokkaampaa konetta