Tiede & tekniikka

Lyhyt peukalo teki ihmisestä ihmeen – "aikuinen mies puristaa pinsettiotteessa keskimäärin kahdeksan kilon painonnostoa vastaavan voiman"

Muita sormia vasten kääntyvä peukalo mahdollistaa asiat, joihin ainoastaan ihminen kykenee.
Jukka Pasonen
Pystyyn nostettu peukalo tunnetaan kaikkialla läntisessä maailmassa hyväksymisen symbolina.

Ensimmäiset peukalot rupesivat muotoutumaan maapallolle noin 70 miljoonaa vuotta sitten.

Nykymuodon ihmispeukalo alkoi saada 4–13 miljoonaa vuotta sitten ihmislajin eriytyessä bonoboista ja simpansseista.

Kehityksen myötä ihmisen peukalosta tuli muita sormia lyhyempi, mutta suhteellisesti pidempi verrattuna valtaosaan muita kädellisiä. Se mahdollistaa ihmiselle aivan omaa luokkaansa olevan kyvyn tarttua esineisiin.

”Kaikki ihmiskunnan suuret historialliset rakennelmat ja kauniit taideteokset on työstetty sormi-peukalo-otteella”, kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan käsikirurgian ja yleiskirurgian erikoislääkäri, dosentti Markus Pääkkönen.

Muita sormia lyhyemmän ja lihaksikkaan peukalon ansiosta ihminen pystyy muodostamaan kädellään sekä voimaotteen että hienomotorisen pinsetti­otteen. Peukalon voimakkuus riippuu ihmisen kätisyydestä ja sukupuolesta.

”Esimerkiksi aikuinen mies puristaa pinsettiotteessa oikealla peukalolla keskimäärin kahdeksan kilon painonnostoa vastaavan voiman ja aikuinen nainen vasemmalla kädellä vastaavasti keskimäärin kuuden kilon.”

Peukalon erityisyys johtuu siitä, että se liikkuu vasten muita sormia. Tämä mahdollistaa niin kutsutun opposition eli vastaotteen. Vastaote muodostuu, kun kämmenpäkiälihakset kiertävän peukalon muita sormia vasten.

Pääkkösen mukaan kiertoliike onnistuu, koska peukalon tyvinivel on paljon muiden sormien niveliä liikkuvampi.

Peukalo on välttämätön käden tavanomaiselle toiminnalle.

”Jos peukalo irtoaa tapaturmaisesti, käsikirurgit pyrkivät yleensä kiinnittämään sen takaisin niin sanotussa replantaatioleikkauksessa. Sen sijaan muun yksittäisen sormen irtoaminen ei usein edellytä takaisinkiinnittämistä, koska muut sormet ottavat hoitaakseen puuttuvan sormen tehtävät”, Pääkkönen kertoo.

Joskus peukalon puuttuminen saattaa olla synnynnäinen vika. Tällöin lapselle voidaan tehdä pollikisaatioksi kutsuttu leikkaus, jossa etusormesta rakennetaan peukalo.

Peukalo on paitsi käden toiminnan kannalta keskeinen myös kulttuurisesti tärkeä symboli. Pääkkösen mukaan kaikkialla länsimaissa tunnetaan peukalon kohottaminen hyväksymisen merkkinä.

”Antiikin Roomassa ylös- tai alaspäin käännetty peukalo ratkaisi hävinneen gladiaattorin kohtalon. Liekö tästä perintöä käännetyllä peukalolla viestintä? Viimeistään maailmansotien sotavoimissa ylösnostetun peukalon näyttö ok-symbolina siirtyi massakulttuuriin.”

Myös suomen sana peukalo on vanhaa perua. Sen tunsi jo Mikael Agricola 1540-luvulla.Taipuva peukalo

Lapsilla peukalo on monesti taipuisa, mutta se tukevoituu iän myötä.

Peukalon nivelten taipuisuus on yksilöllistä. Joillakin ­ihmisillä kaikki nivelet ­liikkuvat enemmän kuin toisilla.

Vanhuusiällä nivelrikko voi jäykistää peukaloa.

Peukalon merkittävä ­taipuisuus voi liittyä tiettyihin syndroomiin.

Yleisesti ottaen taipuisa ­peukalo on yksilön ominaisuus, joka ei oireettomana vaadi lääkärihoitoa.

Lue lisää