Tiede & tekniikka

Katsotko päivässä yli 3,5 tuntia televisiota? Runsas television katselu voi heikentää ikääntyvien sanamuistia

Tilanne muuttuu paremmaksi, jos katseluun liittyy vastavuoroisuutta.
Jukka Pasonen
Yli viisikymppisten sanamuistin heikkenemisen ja päivittäisen television katselun välillä on havaittavissa annosvaste ja korrelaatio.

Brittitutkijat osoittivat, että päivittäisen television katselun ja yli viisikymppisten sanamuistin heikentymisen välillä oli havaittavissa annosvaste ja korrelaatio, joka oli tilastollisesti merkitsevä päivittäisen katseluajan ollessa 3,5 tuntia tai enemmän.

Havaitun ilmiön taustalla voi olla monia syitä. Pitkään istuminen huonontaa verisuoniterveyttä, minkä on osoitettu heikentävän kognitiivisia kykyjä. Esimerkiksi elokuvien kohtaukset etenevät usein kovalla vauhdilla ja ne voivat sisältää yllättäviä mielenrauhaa järkyttäviä tapahtumia.

Tilanne muuttuu paremmaksi, jos katseluun liittyy vastavuoroisuutta, niin kuin pelatessa ja internetissä liikuttaessa tapahtuu. Myös tekstitettyjen ohjelmien katselu vaatii aivoilta monipuolista toimintaa, mikä voi suojata meidän suomalaisten sanamuistia tv:n katselun haitoilta.

Lähde:

Scientific Reports 2019;9:2851 | https://doi.org/10.1038/s41598-019-39354-4

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Skotlantilainen sairaanhoitaja haistoi miehensä Parkinsonin taudin – johtaa toivottavasti läpimurtoon sairauden tunnistamisessa

Hellan kulmalla: Valtateiden varsille kaivataan terveellistä purtavaa

Vatsakivut, suolentoiminnan häiriöt ja turvotus piinaavat säännöllisesti satojatuhansia suomalaisia: "Pahimmillaan oireyhtymä voi eristää potilaan kotiinsa"