Tiede & tekniikka

Google katkoo siteitään kiinalaiseen Huaweihin: Androidin käytöstä tulee kiinalaisyhtiölle aiempaa vaikeampaa

Linjauksen seurauksena Huawein laitteet voivat jatkossa käyttää vain Androidin avoimen lähdekoodin versiota eikä Huaweilla ole enää pääsyä Googlen omiin palveluihin, kuten Gmail-sovellukseen.
Yhdysvaltain valtion virastoilta on jo aiemmin kielletty laitteiden ostaminen Huaweilta. Huolenaiheena on se, että Kiinan viranomaiset käyttäisivät Huawein laitteita vakoillakseen Yhdysvaltoja. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Älylaitteiden kansainvälisesti yleisintä käyttöjärjestelmää Androidia operoiva Google on ryhtynyt katkomaan siteitään kiinalaiseen laitevalmistaja Huaweihin Yhdysvaltain hallinnon määräyksestä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters, ja Google on vahvistanut asian myös AFP:lle.

Linjauksen seurauksena Huawein laitteet voivat jatkossa käyttää vain Androidin avoimen lähdekoodin versiota eikä Huaweilla ole enää pääsyä Googlen omiin palveluihin, kuten Gmail-sovellukseen, kertoo asiaa lähellä oleva lähde AFP:lle.

"Noudatamme määräystä ja punnitsemme sen seuraamuksia", Googlen tiedottaja kommentoi AFP:lle.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on kieltänyt amerikkalaisia televiestintäalan yhtiöitä tekemästä yhteistyötä kansalliselle turvallisuudelle uhkana pidettyjen ulkomaisten yhtiöiden kanssa.

Kielto kattaa kaupankäynnin sekä teknologian tai ohjelmistojen jakamisen. Kieltolistalle päätyneiden yhtiöiden kanssa voidaan käydä kauppaa vain viranomaisilta saatavalla erillisluvalla.

Android-käyttöjärjestelmän Twitter-tilillä julkaistun lausunnon mukaan linjaus tulee vaikuttamaan vain uusiin laitteisiin, ja Google-palvelut jatkavat toimintaansa tavalliseen tapaan jo ennestään ostetuilla Huawein laitteilla.

Lausunto ei kuitenkaan suoraan avaa sitä, miten muutos vaikuttaa jo ostettujen laitteiden tuleviin päivityksiin.

Huawein älypuhelimet P Smart, P20 Lite, P20 Pro, ja Honor 10, Honor 9 Lite, Honor 7S, Honor Play ja Nova 3 ovat olleet Elisan ja DNA:n alkuvuoden myydyimpien puhelinten listoilla Suomessa.

Määräys on kohdistettu erityisesti Huaweihin. Yhdysvaltain valtion virastoilta on jo aiemmin kielletty laitteiden ostaminen Huaweilta. Huolenaiheena on se, että Kiinan viranomaiset käyttäisivät Huawein laitteita vakoillakseen Yhdysvaltoja.

Teknologia-alan verkkolehti The Vergen mukaan Google on perunut Huawein Android-lisenssin, mikä tarkoittaa sitä, että Huawein älypuhelimissa ei jatkossa ole valmiina Googlen omia palveluja, joihin Android-laitteiden käyttäjät ovat tottuneet Kiinan ulkopuolella.

Lisenssin peruminen tarkoittaa myös sitä, että Huawein laitteet saavat Androidin ohjelmistopäivitykset vasta sitten, kun ne julkaistaan käyttöjärjestelmän avoimen lähdekoodin versiossa.

Huawei ei ole tuoreeltaan kommentoinut Googlen päätöstä julkisesti. Lauantaina Huawein perustaja ja toimitusjohtaja Ren Zhengfei kommentoi Yhdysvaltain määräystä sanomalla, ettei yhtiö ole rikkonut mitään lakeja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bloomberg: USA ja Kiina päässeet sopuun kauppaneuvotteluissa

Kauppauhat tuovat metsäteollisuudelle synkkiä pilviä – Myös mahdolliset hiilitullit heikentäisivät kilpailukykyä

Riskiarviot 5g:stä julki: Suomen mukaan valtiolliset toimijat erittäin suuri riski