Tiede & tekniikka

Kuntoilun tuottama energia pienentää vantaalaisen kuntosalin sähkönkulutusta – tutulla laitteella on paras hyötysuhde

Kuntolaitteessa kulutettu liike-energia siirtyy suoraan sähköverkkoon.
Johannes Tervo
Kuvituskuva.

Vantaan Kivistössä toimivan kuntosalin uudet laitteet pystyvät siirtämään energiaa kuntosalin omaan sähköverkkoon, kertoo Vantaan Kivistössä toimiva liikunta- ja hyvinvointikeskus FitnessGym tiedotteessaan.

– Mikä voisi motivoida tehokkaammin liikkumaan kuin se, että voi samalla tehdä hyvää sekä itselleen että ympäristölleen, sanoo FitnessGymin osakas ja perustajajäsen Esa Mustonen.

Sports Art Eco Power -kuntoilulaitteet saapuivat kuntosalille toukokuussa. Laitteet keräävät talteen peräti 74 prosenttia liikkujan liikuntasuorituksen aikana tuottamasta liike-energiasta. Kerätty energia siirtyy suoraan kuntosalin omaan sähköverkkoon pienentämään yrityksen sähkönkulutusta.

– Kaikkein merkittävin hyötysuhde tulee juoksumatoista, jotka ovat tunnetusti yksiä suurimmista energiasyöpöistä.

Perinteistä juoksumattoa pyörittävä sähkömoottori jyskyttää koko suorituksen ajan ja kuluttaa energiaa. Uudet matot toimivat ilman sähköä kitkamoottorilla, minkä lisäksi matto kerää liikkujan tuottaman energian talteen.

Asiakkaat pystyvät seuraamaan joko mobiilisovelluksen tai kuntosalin seinällä näkyvän näytön kautta, kuinka paljon energiaa he itse ovat suorituksensa aikana tuottaneet.

– Tulevaisuudessa todennäköisesti liike-energiaa tullaan maapallolla keräämään talteen yhä enemmän. On todella hienoa, että meillä on mahdollisuus olla ensimmäisten joukossa näyttämässä suuntaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kunto kuin kiviaitaa

Maalla monen arki on treeniä: Sain elämäni hauikset maitotilalta

Kauanko pysyt seinäkyykyssä? Tämä yksinkertainen liike kertoo, missä kunnossa jalkasi ovat