Kuntoilun tuottama energia pienentää vantaalaisen kuntosalin sähkönkulutusta – tutulla laitteella on paras hyötysuhde - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Kuntoilun tuottama energia pienentää vantaalaisen kuntosalin sähkönkulutusta – tutulla laitteella on paras hyötysuhde

Kuntolaitteessa kulutettu liike-energia siirtyy suoraan sähköverkkoon.
Johannes Tervo
Kuvituskuva.

Vantaan Kivistössä toimivan kuntosalin uudet laitteet pystyvät siirtämään energiaa kuntosalin omaan sähköverkkoon, kertoo Vantaan Kivistössä toimiva liikunta- ja hyvinvointikeskus FitnessGym tiedotteessaan.

– Mikä voisi motivoida tehokkaammin liikkumaan kuin se, että voi samalla tehdä hyvää sekä itselleen että ympäristölleen, sanoo FitnessGymin osakas ja perustajajäsen Esa Mustonen.

Sports Art Eco Power -kuntoilulaitteet saapuivat kuntosalille toukokuussa. Laitteet keräävät talteen peräti 74 prosenttia liikkujan liikuntasuorituksen aikana tuottamasta liike-energiasta. Kerätty energia siirtyy suoraan kuntosalin omaan sähköverkkoon pienentämään yrityksen sähkönkulutusta.

– Kaikkein merkittävin hyötysuhde tulee juoksumatoista, jotka ovat tunnetusti yksiä suurimmista energiasyöpöistä.

Perinteistä juoksumattoa pyörittävä sähkömoottori jyskyttää koko suorituksen ajan ja kuluttaa energiaa. Uudet matot toimivat ilman sähköä kitkamoottorilla, minkä lisäksi matto kerää liikkujan tuottaman energian talteen.

Asiakkaat pystyvät seuraamaan joko mobiilisovelluksen tai kuntosalin seinällä näkyvän näytön kautta, kuinka paljon energiaa he itse ovat suorituksensa aikana tuottaneet.

– Tulevaisuudessa todennäköisesti liike-energiaa tullaan maapallolla keräämään talteen yhä enemmän. On todella hienoa, että meillä on mahdollisuus olla ensimmäisten joukossa näyttämässä suuntaa.

Lue lisää

Tokiossa ei kisata, mökillä kyllä: MT tarjoilee ohjeet mökkiolympialaisiin

Pääsetkö legendaarisen "Tahko" Pihkalan määrittelemään peruskuntoon? – Enemmistö suomalaisista ei tähän kykene

Vain Suomessa saunan energialle oma tilasto – kolmen miljoonan saunan lämmitykseen kuluu viisi prosenttia asumisen energiasta

Pitkäikäinen tuote ei aina ole ympäristöteko