Tiede & tekniikka

Tutkimus: Iloisen tai surullisen määkinän kuuleminen vaikuttaa vuohien tunnetilaan

Brittiyliopiston tutkimuksen mukaan yksittäisten vuohien tuntema tyytyväisyys tai stressi voivat heijastua ryhmän muihinkin vuohiin.
Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että vuohien sydänkäyrät kertoivat niiden olevan rennompia ja iloisempia kuullessaan iloista ääntelyä ja stressaantuneita, kun tutkijat soittivat niille surullisia ääniä. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Vuohet määkivät lajitovereilleen kertoakseen tunnetiloistaan, kertoo tuore tutkimus. Tulokset antavat lisää tietoa vuohien tunne-elämän moninaisuudesta.

Selvittääkseen vuohien reaktioita erilaisiin ääniin lontoolaisen Queen Maryn yliopiston tutkijat äänittivät ensin vuohilta sekä iloista että surullista määkinää.

Saadakseen aikaan myönteistä ääntä tutkijat toivat vuohille ruokaämpäreitä. Tuottaakseen kielteistä määkinää tutkijat jättivät osan vuohista ruokkimatta, kun niiden lajitovereille annettiin ruokaa, ja nauhoittivat sitten niiden turhautunutta määkinää.

Sen jälkeen vuohille soitettiin näitä nauhoitettuja ääniä piilotetusta kaiuttimesta.

Tutkijat havaitsivat, että vaihtaessaan soitetun ääntelyn laatua vuohet kiinnittivät usein katseensa äänen suuntaan ja lähtivät kävelemään. Se viittaa siihen, että vuohet pystyivät tunnistamaan, mitä tunnetilaa äänet merkitsivät.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että vuohien sydänkäyrät kertoivat niiden olevan rennompia ja iloisempia kuullessaan iloista ääntelyä ja stressaantuneita, kun tutkijat soittivat surullisia ääniä.

"Tämä on oleellista, koska puhumme usein eläinten hyvinvoinnista ja siitä, kuinka voimme parantaa eläinten oloja maatilaympäristössä", sanoo tutkimusta johtanut Luigi Baciadonna.

Hänen mukaansa tutkimus kertoo, että yksittäisten vuohien tuntema tyytyväisyys tai stressi voivat heijastua ryhmän muihinkin vuohiin.

Seuraavaksi Baciadonna haluaisi tutkia sitä, osaavatko vuohet reagoida erilaisiin ihmisten osoittamiin tunnetiloihin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lääkärin palsta: Juoksijan suolistossa voi asua bakteeri, joka toimii kuin doping

Kananmunan terveysvaikutukset näyttävät liikkuvan suuntaan ja toiseen – Miksi munan tutkiminen on niin vaikeaa?

Kyberhyökkäykset terveydenhuoltoa vastaan eivät ole mikään uusi juttu – niitä on tehty globaalisti jo vuosia