LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Tiede & tekniikka

Apteekkariliitto: Jo tunti kuumassa autossa voi pilata lääkkeet – kylmälaukku mukaan apteekkiin

Huoneenlämmössä säilytettäväksi tarkoitettua lääkettä ei saa laittaa jääkaappiin, vaikka kuumuus voi laskea sen tehoa.
Markku Vuorikari
Lääkkeiden säilyttämisessä on oltava tarkka, sillä väärä lämpötila voi pilata vaikuttavat aineet.

Suomen Apteekkariliitto muistuttaa, että valtaosa lääkkeistä tulisi säilyttää huoneenlämmössä eli alle 25 asteessa. Liian kuumassa tablettien ulkonäkö ei välttämättä muutu lainkaan, mutta lääkeaine hajoaa nopeammin ja sen teho heikentyy.

"Lyhytaikainen altistus korkeille lämpötiloille ei yleensä pilaa huoneenlämmössä säilytettäviä valmisteita, mutta esimerkiksi viime kesän viikkoja jatkuneet superhelteet todennäköisesti vaikuttivat joidenkin valmisteiden tehoon", Apteekkariliiton viestintäproviisori Emmi Puumalainen arvioi.

Iholle annosteltavien voiteiden ja geelien rakenteesta näkee melko nopeasti, onko tuote säilytetty liian kuumassa. Voidetuubista tulee ulos ensin liru nestettä ja sitten vasta paksumpaa tavaraa.

Viileässä säilytettävien valmisteiden kohdalla kannattaa olla erityisen tarkka. Jos matkaa mökille on useampi tunti, tuotteet kannattaa pakata kylmälaukkuun. Kovilla helteillä kylmälaukku on tarpeen jo apteekkireissulla valmistetta haettaessa.

Erityisen herkkiä lyhyillekin lämpötilanvaihteluille ovat insuliinit. Insuliinin teho alkaa heikentyä lämpötilan noustessa yli 30 asteen. Kuumaan autoon tunniksi unohtuneet insuliinit ovat jo melko varmasti menettäneet tehonsa. Yli 50 asteen lämpötila, kuten myös jäätyminen, tuhoaa insuliinin välittömästi.

"Moni ratkaisee säilytysongelman, etenkin nestemäisten valmisteiden kohdalla, laittamalla ne jääkaappiin. Näin ei tule kuitenkaan tehdä, ellei lääkettä ole tarkoitus pitää jääkaapissa. Huoneenlämmössä säilytettävien lääkkeiden paras paikka on kodin viilein ja varjoisin paikka, mutta ei jääkaappi", Puumalainen painottaa.

Kylmyys voi vaikuttaa huoneenlämmössä säilytettävien valmisteiden koostumukseen ja säilyvyyteen haitallisesti, aivan kuten kuumuuskin. Jääkaapin kosteus on huomattavasti normaalia huoneilmaa korkeampi, mikä myös vaikuttaa valmisteiden säilyvyyteen.

Erityisen herkkiä kosteudelle ovat poretabletit, suussa liukenevat tabletit sekä kapselit.

Valmisteiden säilyvyys taataan alkuperäispakkauksessa. Kun tabletti irrotetaan läpipainopakkauksesta, se altistuu helposti esimerkiksi juuri kosteudelle. Pariksi viikoksi dosettiin jaetut lääkkeet kyllä säilyvät, mutta turhaan tabletteja ei kannata ottaa pois pakkauksistaan.

"Jos lääkkeidesi säilyvyys näin kesällä mietityttää, apteekissa pystytään auttamaan. Yksityiskohtaisissa kysymyksissä tietyn lääkkeen osalta apteekki voi tarvittaessa ottaa yhteyttä lääkkeen valmistajaan tai myyntiluvan haltijaan", Puumalainen rohkaisee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Helleraja paukkui Lappeenrannassa – mittaushistorian toiseksi myöhäisin syyshelle

Vielä on kesää jäljellä – etelässä ja lännessä lähipäivinä paikoin hellelukemia

Raivaustyö käy urheilusuorituksesta – väärä valmistautuminen tappaa takuulla työmotivaation