LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Tiede & tekniikka

Suurissa S-marketeissa on hyllymetreittäin pakastimia ja kylmiöitä yhden koneiston varassa – mitä tapahtuu, kun helle ylikuormittaa järjestelmän?

Viime vuosina kylmälaitteiden kapasiteettia on jouduttu säätämään yhä korkeammille ulkolämpötiloille.
Paula Liesmäki
Jakomäen pakastimet jouduttiin tyhjentämään kylmäkoneen hajottua. Tänä kesänä hellejakso jäi lyhyeksi, mutta viime kesä oli kylmäkoneille "äärimmäisen raju".

Pakastealtaat olivat maanantaina tyhjinä Helsingin Jakomäen isossa S-marketissa. Kylmälaitteet olivat hajonneet helteellä ja kylmäketju katkennut. Tuotteita on hyllymetreittäin ja kaikki pakasteet oli heitettävä pois.

HOK-Elannon projektijohtaja Jaakko Niemi kertoo, että vaikka HOK Elannolla on myymälöitä parisataa alueella, Jakomäen tapaus on ollut tänä kesänä ainoa merkittävää tuotehävikkiä aiheuttanut kylmävahinko.

"Myymälämäärään suhteutettuna näitä tapahtuu aika harvoin, varsinkaan sellaisia, joissa häiriö johtaa laajamittaiseen tuotehävikkiin. S-markettien kokoisissa uudistetuissa myymälöissä sekä kylmiöt että pakastimet ovat yleensä yhden jäähdytyskoneiston takana, riski rikkoontumiseen ei ole niin suuri että sen takia kannattaisi rakentaa toinen järjestelmä."

Isoissa Prismoissa kylmäkoneistoja on teknisistä syistä yleensä jo kaksi.

Jäähdytyslaitteissa on viime vuosina siirrytty käyttämään kylmäaineena ympäristöystävällistä hiilidioksidia kylmiin koneisiin, samalla kylmäkoneiston rakenne on kehittynyt. Sama koneisto tuottaa nyt sopivat lämpötilat sekä pakastimille että kylmiöille.

"Jakomäessä vahingon syynä oli lauhduttimeen joutuneet puun roskat. Kun viikonloppuna oli niin kova helle, käyntiolosuhteista tuli mahdottomat, vaikka lauhdutinta oli keväällä pesty roskista", Niemi kertoo.

Helle aiheuttaakin kylmälaitteille melkoisesti ongelmia. Niemi kertoo, että kylmälaitosten lauhtumisen mitoituslämpötiloja on vuosien mittaan nostettu sietämään paremmin kuumia kesiä.

Viime kesä oli kylmälaitteille äärimmäisen raju, kolmosella alkavilla lämpötiloilla kone käy todella kovilla tehoilla. Tänä kesänä kova hellejakso jäi onneksi lyhyeksi."

Lauhdutusta helpotetaan kovilla helteillä muun muassa vesisuihkuilla, mutta näitä varajärjestelmiä on kiinteästi rakennettu vain hankalimmissa olosuhteissa toimiviin laitoksiin.

"Kompressoreiden sähkönkulutus kasvaa jyrkästi ulkolämpötilan noustessa yli 25 asteen", Niemi kertoo.

 

Jos kylmälaitteisto kyykkää, viasta lähtee heti hälytys markettiin tai yöaikaan kylmähuoltoliikkeelle. Kun pakastimien päälle vedetään yöverhot, saadaan vian selvittämiseen vähän lisää aikaa. Niitä voidaan suojata myös pahvilla tai muulla käsille saatavalla eristeellä.

"Tuotteita voidaan siirtää myös myymälän kylmävarastoihin, mutta usein isojen myymälöiden kalusteissa on niin paljon tilaa, etteivät mittavissa vahingoissa kaikki tuotteet kuitenkaan mahdu varastoihin", Niemi kertoo.

Sulaneita pakasteita ei uskalleta myydä alennuksella, koska niissä on kuluttajaturvallisuusriski. Perusperiaate on, että kun sulaneet tuotteet heitetään roskiin, biojäte ja pakkaus erotellaan.

"Näin toimitaan ainakin pienten hävikkierien kohdalla", Niemi kuvailee.

"En osaa sanoa ihan varmaksi, onko tämä mahdollista, jos tuotteita tuhoutuu kuutioittain."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Taavi Heikkilä: ”S-ryhmän kasvulla ei ole rajoja”

Ässän seurassa kehdosta hautaan eli S-temppu ja kuinka se tehtiin

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä kavahtaisi private label -kieltoa – "Ruokakauppa ei kaipaa sääntelyä"