LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Tiede & tekniikka

Teflonin käyttöön liittyy riskejä – tv-dokumentti kertoo kemikaalivuodon paljastaneen viljelijän traagisen tarinan

Länsivirginialaisella tilalla lehmät kuolivat yksi toisensa perään juomaveden saastumisen vuoksi. Vuotoa salailtiin pitkään.
YLE Kuvapalvelu

Paistinpannujen pinnoitteena tunnettu teflon ei olekaan täysin viaton materiaali. Yhdysvaltalainen Teflonin kirous -dokumentti tutkii aineen likaista historiaa.

DuPont toi teflonin markkinoille 1940-luvulla. Tarttumaton pinnoite kiinnosti kuluttajia, ja pian teflonpannut levisivät kotiin kuin kotiin. Teflonin valmistukseen tarvitaan kuitenkin monia vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja.

Dokumentissa esitetään tästä huolestuttava esimerkki. DuPontin tehtaalla työskennellyt nainen altistui aineille ollessaan raskaana ja synnytti vakavasti vammautuneen lapsen. Nyt aikuiseksi varttunut poika kertoo rankasta elämästään kameroiden edessä.

Ääneen pääsee myös teflontehtaan läheisyydessä Länsi-Virginiassa maata viljellyt mies, joka huomasi piilotellun kemikaalivuodon vuonna 1997.

Jokien vesi vaahtosi, kalat kuolivat ja lehmät menettivät henkensä. Dokumentin tekijöiden mukaan kyse oli yhdestä aikamme pahimmista ympäristökatastrofeista.

Viljelijä vei asian oikeuteen, kun kaikki hänen lehmänsä kuolivat yksi toisensa perään juomaveden saastumisen vuoksi. Hän ja hänen vaimonsa kuitenkin sairastuivat syöpään ja menehtyivät. Ilmaan jäi kysymysmerkkejä.

Teflon ei ole enää vain pannumateriaali, vaan sitä löytyy muun muassa Gore-Tex -vaatteista, hammaslangoista, mikropopcorn -pusseista ja sohvista. Tuotanto ei näytä hiipumisen merkkejä.

Tutkijat ovat todenneet, että teflonkemikaaleja löytyy ihmisten verestä ympäri maailman. Dokumentissa paljastetaan syöpä- ja kehitysvammariskit, mutta teflon on yhä kotitalouksien arkipäivää.

Dokumentti esitetään Yle TV1:llä torstaina 8.8.2019 klo 19.00

Aiheeseen liittyvät artikkelit

"On vaikea ymmärtää, miksi Suomessa lähes kolmannes jättää rokotteen ottamatta" – Ruotsissa syövältä suojaavan HPV-rokotusten kattavuus on 85 prosenttia

THL: Kemikaalien terveysriskejä pitäisi arvioida seoksina eikä yksittäin – hormonihäiriköt erityisen haitallisia vauvoille

Tutkimus: Syöpäkuolleisuus suurinta perusasteen koulutuksen saaneilla