Tiede & tekniikka

Kysely: Hinta ja ilmastoystävällisyys ajavat toimitusvarmuuden ohi suomalaisten lämmitysvalinnassa

Toimitusvarmuus ja käytön helppous korostuvat puolestaan yli 65-vuotialla kansalaisilla.
Kari Salonen
Erityisesti naiset ja nuoret näkevät lämmityksen ilmastovaikutuksen tärkeänä valintakriteerinä.

Energiateollisuus ry:n kyselytutkimuksen mukaan lämmitysratkaisun hinta ja ilmastovaikutukset ovat suomalaisille tärkeimmät tekijät lämmitysmuodon valinnassa. Taloudellisuus vaikuttaa valintaan eniten, sillä lähes 60 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista näkee hinnan tärkeimpänä kriteerinä.

Erityisesti naiset ja nuoret näkevät lämmityksen ilmastovaikutuksen tärkeänä valintakriteerinä. Kolmannes suomalaisista olisi myös valmis maksamaan täysin ympäristöystävällisestä lämmöstä muutaman euron kuukaudessa enemmän.

Toimitusvarmuus ja käytön helppous korostuvat sen sijaan yli 65-vuotiailla kansalaisilla.

"Suomalaiset ovat yhä ilmastotietoisempia ja tämä heijastuu lämmitystapaa valittaessa. Ihmisille on entistä tärkeämpää, että koti lämpenee edullisesti ja mahdollisimman vähäpäästöisesti", Energiateollisuus ry:n kaukolämpötoimialaryhmää vetävä johtaja Janne Kerttula sanoo tiedotteessa.

Eniten ihmiset toivoisivat lisää aurinkolämpöä sekä nykyistä enemmän bioenergian hyödyntämistä lämmön tuotannossa. Toisaalta myös teollisessa tuotannossa ja datakeskuksissa sivutuotteena syntyvän lämpöenergian parempaa hyödyntämistä toivottiin.

Energiateollisuuden kyselytutkimukseen vastasi 1000 suomalaista. Sen tiedot kerättiin toukokuussa IROResearch Oy:n kuluttajapaneelissa.

Lue lisää