Tiede & tekniikka

Asiantuntija kertoo, miten parannat arkesi tietoturvaa – Oletko kuullut 3-2-1 -säännöstä?

Parhaatkaan suojakeinot eivät toimi, ellei niitä seuraava ihminen ole tietoinen riskeistä ja toimi tietoturvallisesti.
Pixabay
Tavallisen kansalaisen tietoturvariskit liittyvät verkkopankkitunnusten tai luottotietojen kalasteluun, datalouhintaan ja haittaohjelmiin.

LähiTapiolan tietoturvajohtaja Leo Niemelä kertoo, miten meistä jokainen voi parantaa arkensa tietoturvaa.

Niemelän mukaan tavallisen kansalaisen tietoturvariskit liittyvät verkkopankkitunnusten tai luottotietojen kalasteluun, datalouhintaan ja haittaohjelmiin.

On hyvä pitää mielessä, että parhaatkaan suojakeinot eivät toimi, ellei niitä seuraava ihminen ole tietoinen riskeistä ja toimi tietoturvallisesti.

"Arjen tietoturva ei ole rakettitiedettä. Jokainen kyllä osaa toimia arjessaan tietoturvallisesti, mutta pieni muistutus voi olla välillä paikallaan, sillä tietoturvaa uhkaavat rikolliset kehittävät toimintaansa jatkuvasti", Niemelä muistuttaa tiedotteessa.

Tietoturvajohtaja kehottaa ensinnäkin kiinnittämään huomiota salasanoihin. Jokaisessa palvelussa on tärkeää käyttää omaa salasanaa. Salasana paperilapullakin on parempi kuin sama salasana kaikissa palveluissa.

Tutun säännön mukaan hyvä salasana on tarpeeksi pitkä sekä riittävän monimutkainen. Niemelä vinkkaa, että oman pääkopan apuna kannattaa käyttää salasanojen hallintaohjelmia.

Tietoturvan kannalta on myös olennaista osata toimia oikein epäilyttävien linkkien kanssa. Älä siis klikkaa kaikkia sähköpostin linkkejä, äläkä varsinkaan luovuta tunnuksiasi tuntemattomiin tai epäilyttäviin palveluihin.

Niemelä nostaa esiin myös vanhan muistisäännön.

"Jos jokin asia kuulostaa liian hyvältä tai liian pahalta, on kysymyksessä huijaus", hän muistuttaa.

Tietoturvajohtaja huomauttaa, että haitallisia linkkejä levitetään sähköpostin välityksellä, mutta myös tekstiviesteillä ja sosiaalisessa mediassa. Jos siis epäilet linkin aitoutta, älä klikkaa sitä.

Kolmas tärkeä asia tietoturvassa on varmuuskopiointi. Niemelä kannustaa ottamaan varmuuskopiot tärkeistä dokumenteista. Jokaisen on myös hyvä ymmärtää, missä säilyttää dataansa.

"Varmuuskopion paras nyrkkisääntö on niin sanottu 3-2-1 -sääntö. Varmuuskopioiden tulee olla kolmella eri medialla, kahdessa eri fyysisessä paikassa ja yksi varmuuskopio tulee aina säilyttää kodin ulkopuolella", tietoturvajohtaja sanoo.

Lue lisää