Tulevaisuudessa voit ehkä pukeutua olkivaatteisiin: "Tänä päivänä vehnänolki lähinnä hylätään tai jopa poltetaan pelloille" - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Tiede & tekniikka

Tulevaisuudessa voit ehkä pukeutua olkivaatteisiin: "Tänä päivänä vehnänolki lähinnä hylätään tai jopa poltetaan pelloille"

Fortum ja Spinnova ovat esitelleet vehnän oljesta valmistetut vaatteet ensimmäisenä maailmassa.
Tuomo Kesäläinen
Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen kertoo, että ensimmäisistä testeistä todellisiin kangasmateriaaleihin edettiin erittäin nopeasti.

Energiayhtiö Fortum ja tekstiilikuituyhtiö Spinnova ovat esitelleet maailman ensimmäiset vehnän oljesta valmistetut vaatteet Kanadan Vancouverissa järjestetyssä Textile Exchange Sustainability Conferencessa.

Vaatteisiin kuuluu neulottu t-paita sekä jakku ja hame, jotka on tehty kudotusta kankaasta orgaaniselle puuvillaloimelle.

"Tänä päivänä vehnänolki lähinnä hylätään tai jopa poltetaan pelloille. Nyt sitä voidaan käyttää lukuisiin tekstiilisovelluksiin, mikä avaa valtavia näkymiä maailmanlaajuisesti", Fortumin biopohjaisten ratkaisujen johtaja Heli Antila sanoo tiedotteessa.

Spinnovan toimitusjohtaja Janne Poranen kertoo, että ensimmäisistä testeistä todellisiin kangasmateriaaleihin edettiin erittäin nopeasti.

"Tämä osoittaa, että vehnänolkipohjaisesta kuidusta on hyvää vauhtia tulossa aidosti korvaava tuote, joka on myös äärimmäisen kestävä", hän toteaa.

Vaatteissa käytetty olki prosessoitiin Fortumin osakkuusyhtiö Chempolis Oy:n kehittämällä fraktiointiteknologialla. Sen jälkeen mikrofibrilloitu selluloosa muutettiin Spinnovan vielä pilotointivaiheessa olevalla teknologialla mekaanisesti suoraan kuiduksi ilman liuottamista tai haitallisia kemiallisia prosesseja.

Spinnovan mukaan sen kehittämää teknologiaa voidaan soveltaa useisiin biomassoihin ilman teknologian lisäkehittämistä.

Lue lisää

WWF Fortumin hallituksen päätöksestä: "Olemme erittäin pettyneitä"

Fortumin hallitus hylkäsi WWF:n ehdotuksen: Toimintaa ei sopeuteta Pariisin ilmastosopimuksen mukaiseen 1,5 asteen lämpenemisrajaan

WWF osallistuu osakkeenomistajana Fortumin yhtiökokoukseen: "Harvinainen mahdollisuus vaikuttaa maapallon 1,5 asteen lämpenemiseen"

Tätä kannattaa seurata Linnan juhlissa – Henna Virkkusella on yllään puupohjaisesta kankaasta tehty puku