LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Tiede & tekniikka

Lihan herkullista makua on hankalaa saada kasvistuotteisiin – ratkaisuksi tutkijat ovat kloonanneet lehmän hemigeenin hiivasoluun

Hemikasvispihvejä on tarjolla Yhdysvalloissa muttei vielä ainakaan laajemmin Suomessa.
Jukka Pasonen
Kasvispihvit eivät ole vielä saavuttaneet lihansyöjien suosiota. Ongelmaksi on muodostunut lihan herkullisen maun saaminen kasvistuotteisiin.

Kasvispihvit eivät ole vielä saavuttaneet lihansyöjien suosiota. Ongelmaksi on muodostunut lihan herkullisen maun saaminen kasvistuotteisiin.

Yksi tärkeimmistä lihan makuun vaikuttavista tekijöistä on yhdiste nimeltä hemi. Hemiä on kaikissa kasvi- ja eläinsoluissa. Monet lihan valmistuksessa syntyvät yhdisteet syntyvät hemin reagoidessa lihassolujen eri ainesosien kanssa ja antavat pihville sen maun.

Hemin erottaminen kasvissoluista on osoittautunut liian vaikeaksi ja kalliiksi. Siksi tutkijat ovat kloonanneet lehmän hemigeenin hiivasoluun. Näin hemiä voidaan tuottaa laboratoriossa riittäviä määriä kannattavasti.

Hemikasvispihvejä on tarjolla Yhdysvalloissa muttei vielä ainakaan laajemmin Suomessa. Syrjäyttääkseen lihasta tehdyt pihvit niiden tulee olla vähintään yhtä herkullisia, hinnaltaan kilpailukykyisiä ja voittaa lihansyöjien epäluulot.

(Microcosm Summer 2019)

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Virvoitusjuomia päivittäin kuluttavilla korkeampi kuolleisuus

Laaja tutkimus: Optimistit saavuttivat 85 vuoden iän lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin pessimistit

Kuulolaitteen käytöstä on havaittu mittavia terveyshyötyjä – Voi suojata jopa Alzheimerin taudilta