Tekeekö mieli nostaa kotona huoneen lämpötilaa? Asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä ennen sitä - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Tiede & tekniikka

Tekeekö mieli nostaa kotona huoneen lämpötilaa? Asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä ennen sitä

Vaikka kylmän tunne onkin yksilöllistä, nyrkkisäännön mukaan sopiva lämpötila oleskelutiloissa on 20-22 astetta.
Pxhere
Vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle.

Lämpötilat ovat painuneet pakkasen puolelle lähes koko maassa. Motiva Oy vinkkaakin, että nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys sekä ilmanvaihto säädetty oikein.

Vaikka kylmän tunne onkin yksilöllistä, nyrkkisäännön mukaan sopiva lämpötila oleskelutiloissa on 20-22 astetta. Makuuhuoneessa makoisammat unet tulevat astetta tai paria alemmassa lämpötilassa.

Jotta lämpö pääsee leviämään tasaisesti koko huoneeseen, neuvoo Motivan asiantuntija Teemu Kettunen siirtämään paksut verhot ja huonekalut pois patterien edestä.

Vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Kettusella on vinkki siihen, mitä kannattaa ennen kuin käsi etsiytyy termostaatille.

"Ennen kuin käsi käy termostaatille, kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa. Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan", Kettunen neuvoo.

Vedon tunnetta saattaa aiheuttaa liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 astetta. Motivasta muistutetaan, että liian korkea lämpötila voi jopa sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa.

Lue lisää

Korona-ajan mukanaan tuoma remontti-into toi ikävän lieveilmiön: koteihin on kaupattu väärin mitoitettuja tai sopimattomia sähköjärjestelmiä – asiantuntija kertoo keinot, joilla voi välttyä mielipahalta

Maan eteläosaan luvassa tänään kesän tuntua – lämpölukema voi kivuta paikoin kahteenkymmeneen

Kodin keväthuolto kannattaa myös energiansäästön näkökulmasta – näillä keinoilla voit säästää energiaa ja myös lompakkosi kiittää

Pohjanmaa saa aamulla muutaman lumisentin, illalla myrskyää laajasti