Tiede & tekniikka

Tekeekö mieli nostaa kotona huoneen lämpötilaa? Asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä ennen sitä

Vaikka kylmän tunne onkin yksilöllistä, nyrkkisäännön mukaan sopiva lämpötila oleskelutiloissa on 20-22 astetta.
Pxhere
Vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle.

Lämpötilat ovat painuneet pakkasen puolelle lähes koko maassa. Motiva Oy vinkkaakin, että nyt on hyvä hetki tarkistaa, että koti on valmis pakkasiin ja lämmitys sekä ilmanvaihto säädetty oikein.

Vaikka kylmän tunne onkin yksilöllistä, nyrkkisäännön mukaan sopiva lämpötila oleskelutiloissa on 20-22 astetta. Makuuhuoneessa makoisammat unet tulevat astetta tai paria alemmassa lämpötilassa.

Jotta lämpö pääsee leviämään tasaisesti koko huoneeseen, neuvoo Motivan asiantuntija Teemu Kettunen siirtämään paksut verhot ja huonekalut pois patterien edestä.

Vedon tunne voi houkutella nostamaan huonelämpötiloja suositusten yläpuolelle. Kettusella on vinkki siihen, mitä kannattaa ennen kuin käsi etsiytyy termostaatille.

"Ennen kuin käsi käy termostaatille, kannattaa tarkistaa ikkunoiden tiivisteet ja varmistaa, että raitisilmaventtiilit tuloilmaikkunoissa ja muissa ilmaventtiileissä ovat talviasennossa. Älä sulje raitisilmaventtiileitä talvellakaan kokonaan", Kettunen neuvoo.

Vedon tunnetta saattaa aiheuttaa liian matalalle säädetty ilmanvaihtokoneen tuloilman jälkilämmitysvastuksen tai lämmitysvesipatterin lämpötila-asetus. Oikea ja energiatehokas lämpötila tuloilmalle on 16–17 astetta. Motivasta muistutetaan, että liian korkea lämpötila voi jopa sotkea koneellisen ilmanvaihdon toimintaa.

Lue lisää