LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Tiede & tekniikka

Laaja tutkimus: Optimistit saavuttivat 85 vuoden iän lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin pessimistit

"Optimistinen mielenlaatu voi helpottaa lenkille lähtemistä sateessakin", Heikki Arvilommi arvio Lääkärin palstalla.
Jukka Pasonen
Miten optimismi vaikuttaa, jää avoimeksi. Ehkä se auttaa selviytymään stressistä ja negatiivisista tunteista.

Tutkimuksia terveyttä murentavista tai elämää lyhentävistä seikoista on kasapäin. Vähemmin on havaintoja siitä, mikä auttaisi elämään pitempään. Siksipä kiinnostaakin lukea optimismin kytköksistä pitkäikäisyyteen.

Bostonilaistutkijat hyödynsivät kahta laajaa tiedostoa. Toisessa on seurattu lähes 70 000 sairaanhoitajanaista 10 vuotta ja toisessa noin 1 500 miesveteraania peräti 30 vuotta. Optimismin aste arvioitiin kahdella psykologisella testillä ja sitten yksinkertaisesti selvitettiin, ketkä saavuttivat 85 vuoden iän.

Mitä optimistisempi nainen oli luonnoltaan sitä vanhemmaksi eli, parhaimmillaan 15 prosenttia pitempään. Miehillä tulokset olivat samanlaiset. Optimistit saavuttivat 85 vuoden iän lähes kaksi kertaa todennäköisemmin kuin pessimistit. Tulos pysyi, vaikka otettiin huomioon dieetti, tupakointi tai alkoholin käyttö.

Miten optimismi vaikuttaa, jää avoimeksi. Ehkä se auttaa selviytymään stressistä ja negatiivisista tunteista. Tai voihan optimistinen mielenlaatu helpottaa lenkille lähtemistä sateessakin.

(PNAS, 2019 DOI: 10.1073/pnas.1900712116)

Kirjoittaja on lääketieteen tohtori.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Virvoitusjuomia päivittäin kuluttavilla korkeampi kuolleisuus

Suhtaudutko asioihin positiivisesti vai negatiivisesti? Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan se vaikuttaa rajusti riskiisi sairastua ja kuolla sepelvaltimotautiin

Lihan herkullista makua on hankalaa saada kasvistuotteisiin – ratkaisuksi tutkijat ovat kloonanneet lehmän hemigeenin hiivasoluun