Ethän mokaa lamppujen kierrätyksessä? Energiansäästö-, loisteputki- ja led- lamput eivät todellakaan kuulu sekajätteeseen - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Tiede & tekniikka

Ethän mokaa lamppujen kierrätyksessä? Energiansäästö-, loisteputki- ja led- lamput eivät todellakaan kuulu sekajätteeseen

Vain halogeenilamput ja vanhat hehkulamput kuuluvat sekajätteeseen.
Sanne Katainen
Kun lamput ja erilaiset kiinteät valaistustuotteet palautetaan SER-pisteisiin, niistä saadaan talteen hyödynnettäviä materiaaleja.

Motiva Oy muistuttaa, että useimmat lamput eivät kuulu sekajätteen joukkoon. Sen mukaan lamppujen kierrätyksessä onkin vielä parannettavaa.

Kotien valaistukseen käytetään pääosin led- ja energiansäästölamppuja, jotka käytöstä poistuttuaan kuuluvat kierrätykseen.

Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan merkittävää osaa käytöstä poistuneista lampuista ei vielä kuitenkaan palauteta kierrätyspisteisiin.

"Osa käytetyistä energiansäästö-, loisteputki- ja led- lampuista päätyy edelleen sekajätteeseen, vaikka oikea osoite niille on sähkö- ja elektroniikkaromun SER-keräyspiste", Suur-Uski huomauttaa tiedotteessa.

Kun lamput ja erilaiset kiinteät valaistustuotteet palautetaan SER-pisteisiin, niistä saadaan talteen hyödynnettäviä materiaaleja. Motivasta korostetaan, että vain halogeenilamput ja vanhat hehkulamput kuuluvat sekajätteeseen.

"Kuluttajilla on keskeinen rooli kiertotalouden mahdollistamisessa. Jos kuluttajat eivät lajittele ja kierrätä jätteitä, eivät hyödyntämiskelpoiset kierrätysjakeet tule hyötykäyttöön", Suur-Uski muistuttaa.

SER-keräykseen kuuluvat ledien ja energiansäästölamppujen lisäksi myös käytöstä poistetut jouluvalot, kirkasvalolamput ja muut valaisintuotteet. Keräyspisteiden lisäksi lamppuja voi palauttaa suurempiin elektroniikkaliikkeisiin sekä päivittäistavarakauppoihin maksutta ja ilman ostovelvoitetta.

Lue myös:

Ossatko kierrättää lamput oikein? Kauppojen kierrätyspisteiseiin viedään niitä jatkuvasti enemmän

Koneviesti testasi led-työvalot – ledit ovat vallanneet markkinat kymmenessä vuodessa lähes täysin

Vaihda vanhat jouluvalot ledeihin – ei tarvitse temppuilla ajastuksen kanssa

Lue lisää

Korona-ajan mukanaan tuoma remontti-into toi ikävän lieveilmiön: koteihin on kaupattu väärin mitoitettuja tai sopimattomia sähköjärjestelmiä – asiantuntija kertoo keinot, joilla voi välttyä mielipahalta

Kodin keväthuolto kannattaa myös energiansäästön näkökulmasta – näillä keinoilla voit säästää energiaa ja myös lompakkosi kiittää

Tekeekö mieli nostaa kotona huoneen lämpötilaa? Asiantuntija kertoo, mitä kannattaa tehdä ennen sitä

Oletko jo ottanut käyttöön tämän rahanarvoisen vinkin? Vain harva kotitalous seuraa säännöllisesti energiankulutustaan