Sienet voivat tulevaisuudessa syrjäyttää nahan – teollisen tuotannon puuttuminen jarruttaa kauppoihin saapumista - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Sienet voivat tulevaisuudessa syrjäyttää nahan – teollisen tuotannon puuttuminen jarruttaa kauppoihin saapumista

Kehitysinnon taustalla on se, että vaikka eläimen nahka onkin erinomainen materiaali, aiheuttaa nahan parkitseminen runsaasti ympäristölle ja ihmisille vaarallisia kromipäästöjä.
VTT
Sienestä valmistetun nahan raaka-aineena voidaan hyödyntää orgaanista jätettä. Sienirihmastot pystyvät tuottamaan nahkamaista materiaalia esimerkiksi ruoantähteistä.

Nahalle etsitään maailmalla uusia biopohjaisia korvikkeita. Mukana kehitystyössä on myös Teknologian tutkimuskeskus VTT, joka kehittää sienirihmaston avulla nahkamaista materiaalia. Tavoitteena on, että tuo materiaali soveltuisi tulevaisuudessa teolliseen tuotantoon.

Kehitysinnon taustalla on se, että vaikka eläimen nahka onkin erinomainen materiaali, aiheuttaa nahan parkitseminen runsaasti ympäristölle ja ihmisille vaarallisia kromipäästöjä. Toisaalta myös synteettiset keinonahat kuormittavat ympäristöä, eivätkä ne vastaa laadultaan aitoa nahkaa.

Jo satojen vuosien ajan sieniä ja kääpiä on hyödynnetty Euroopassa nahkamaisten kankaiden ja asusteiden valmistuksessa. Suunnittelijat ja tutkijat herättelevät nyt tuota perinnettä uudelleen eloon, jotta he löytäisivät kestäviä vaihtoehtoja nahan korvaamiseksi.

"VTT:llä on pitkään tutkittu sieniä ja muita mikrobeja sekä niiden käyttöä teollisessa biotekniikassa. Sienirihmaston avulla voidaan laboratorio-olosuhteissa valmistaa nopeasti nahkamaista materiaalia, jonka sormituntuma ja vetolujuus ovat hyvin vastaavia kuin eläimen nahalla", VTT:n erikoistutkija Géza Szilvay sanoo tiedotteessa.

Sienistä valmistetusta nahasta tehdään jo nyt tuotteita kaupallisille markkinoille. Ongelmaksi on muodostunut se, että materiaalin teollisen mittakaavan tuotanto on ollut mahdotonta.

"Me olemme pureutuneet skaalautuviin biotuotantomenetelmiin ja teollisten prosessien hyödyntämiseen materiaalimme valmistuksessa. Tulokset ovat lupaavia", erikoistutkija lisää.

Sienestä valmistetun nahan raaka-aineena voidaan hyödyntää orgaanista jätettä. Sienirihmastot pystyvät tuottamaan nahkamaista materiaalia esimerkiksi ruoantähteistä.

Lue lisää

Tuore raportti: Suomi voi olla hiilineutraali 2040-luvulla – metsien hiilinielun kasvattaminen avainasemassa

Haluaisitko seurata rehuksi soveltuvien kärpäsentoukkien elämää? Nyt se on mahdollista jopa livenä

Opiskelijatyönä valmistettu rusettilaukku oli Sanna Niskasen lähtölaukaus yrittäjyyteen – Cobblerina tunnetaan värikkäistä nahka-asusteista

VTT kehitti koivusta peräisin olevia soluviljelmiä, jotka tuottavat raaka-aineita kosmetiikkateollisuudelle