Tiede & tekniikka

Suomessa kehitetty työkalu auttaa astronautteja monimutkaisissa korjauksissa

Astronautti saa täsmälliset ohjeet tekstinä, kuvina ja puheena AR-laseihin.
Lisätyn todellisuuden työkaluilla astronautit voisivat harjoitella esimerkiksi Mars-mönkijän huoltoa aidon kaltaisessa ympäristössä. LEHTIKUVA/AFP

Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt työkalun auttamaan astronautteja vaikeissa korjauksissa. Työkalu hyödyntää lisättyä todellisuutta eli AR:ää, ja sitä on nyt testannut Euroopan avaruusjärjestö.

Työkalu opastaa astronautteja monimutkaisissa huolto- ja korjaustöissä avaruuslennon aikana sekä sitä edeltävässä koulutuksessa, kertoo VTT.

Ainutlaatuiseksi työkalun tekee lisätty todellisuus, jonka avulla astronautti saa täsmälliset ohjeet tekstinä, kuvina ja puheena AR-laseihin. Niihin voi myös hakea tiedot huollettavan osan tai laitteen tilasta ja historiasta.

"Kehittämämme työkalu vähentää inhimillisen erehdyksen riskiä ja nopeuttaa töitä merkittävästi. Se sopii erinomaisesti myös astronauttien ohjattuun sekä itsenäiseen koulutukseen", kertoo johtava tutkija Kaj Helin VTT:n tiedotteessa.

Lisätyn todellisuuden työkalujen merkitys kasvaa, sillä avaruuslennot pitenevät. Esimerkiksi puolen vuoden avaruuslentoa edeltää parin vuoden koulutus. Perinteisillä menetelmillä koulutusajat vain venyisivät entisestään, joten uudet keksinnöt ovat hyödyksi.

Lisätyn todellisuuden työkaluilla astronautit voisivat harjoitella esimerkiksi Mars-mönkijän huoltoa aidon kaltaisessa ympäristössä tai Marsissa käytettävien laitteiden huoltoa ja korjauksia pitkän, yli puoli vuotta kestävän, avaruuslennon aikana.

VTT:n Helin arvioi, että AR-työkaluista voi avaruustutkimuksen lisäksi olla hyötyä myös muissa huolto- ja asennustehtävissä esimerkiksi eri teollisuuslaitoksissa.

Lue lisää

Urho Kekkonen palaa Pielavedelle virtuaalisesti – "Tästä tullaan tekemään matkailutuote myös kansainvälisille markkinoille"

Dieselistä liki puolet on pian Nesteen uusiutuvaa, jolla päästövähennystavoitteesta hoidetaan kaksi kolmannesta – loppuosa jää sähköautoille

Kaurankuoresta leipäpussi, selluloosasta ja rasvahapoista muovikalvoa – elintarvikepakkauksiin etsitään nyt ekologisuutta

VTT:n sellupohjainen vaihtoehto ruokapakkausten muovikalvoksi etenee teolliseen testaukseen