Tiede & tekniikka

Onko sinulla vielä käytössäsi Windows 7? Siihen ei enää jatkossa tipu tietoturvapäivityksiä

Windows 7 julkaistiin yli kymmenen vuotta sitten 22.10.2009.
Joel Rosenberg / Kuvitus: Juho Leskinen
Vielä joulukuussa Windows 7 oli melko suosittu käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmien käyttäjäosuuksia mittaavan Netmarketshare-sivuston mukaan Windows 7:n osuus oli maailmanlaajuisesti lähes 27 prosenttia.

Ohjelmistoyhtiö Microsoft lopettaa tänään tiistaina Windows 7 -käyttöjärjestelmänsä tuen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kyseiselle käyttöjärjestelmälle saa enää tietoturvapäivityksiä. Näin ollen se altistuu aiempaa enemmän erilaisille tietosuojariskeille sekä viruksille.

Microsoft kertoo tukisivullaan, että käyttöjärjestelmälle ei enää saa teknistä tukea tai Windows Updaten päivityksiä tietokoneen suojaamiseksi. Sellaisia käyttäjiä, joilla vielä on käytössään Windows 7:llä pyörivä tietokone, ohjelmistoyhtiö kehottaa siirtymään käyttämään uutta Windows 10 -käyttöjärjestelmällä pyörivää laitetta.

Microsoft korostaa, että uusi käyttöjärjestelmä auttaa varmistamaan sinun ja tietojesi suojauksen tarjoamalla uusimmat suojauspäivitykset. Se lisää, että myös Windows 7:ään liittyvät palvelut lopetetaan tietyn ajan kuluessa. Esimerkiksi tietyt pelit, kuten Internet Backgammon ja Internet Checkers, sekä Windows Media Centerin sähköinen ohjelmaopaspalvelu on ajoitettu lopetettavaksi tammikuun aikana.

Mikäli uutta laitetta ei halua ostaa, voi uuden käyttöjärjestelmän myös päivittää vanhaan laitteeseen. Microsoft kuitenkin suosittelee, ettei Windows 10 -käyttöjärjestelmää asenneta kovin vanhaan tietokoneeseen, koska kaikki Windows 7 -laitteet eivät ole yhteensopivia uusimman käyttöjärjestelmän kanssa, eikä niihin ole saatavilla kaikkia ominaisuuksia.

Windows 7 julkaistiin yli kymmenen vuotta sitten 22.10.2009. Tuolloin Microsoft lupasi tarjota tuotetukea käyttöjärjestelmälleen kymmenen vuoden ajan.

Vielä joulukuussa Windows 7 oli melko suosittu käyttöjärjestelmä tietokoneissa. Käyttöjärjestelmien käyttäjäosuuksia mittaavan Netmarketshare-sivuston mukaan Windows 7:n osuus oli maailmanlaajuisesti lähes 27 prosenttia.

Lue lisää

Microsoftin toimitusjohtaja keskusteli Trumpin kanssa – yhtiö jatkaa TikTok-kauppojen selvittelyä

Sadan suurimman pörssiyhtiön arvo nousi 21 000 miljardiin dollariin – Microsoft ohitti Applen

Microsoft patistaa luopumaan Explorerista - appsit eivät ehkä toimi

Microsoftin perustaja Paul Allen on kuollut