Tiede & tekniikka

Eroon kasvissyöjän pakollisesta ravintolisästä – tutkijat saivat fermentoimalla B12-vitamiinia viljaan ja härkäpapuun

Tiede & tekniikka 03.01.2017

Helsingin yliopiston tutkijat ovat onnistuneet tuottamaan B12-vitamiinia myös kasviperäisiin ruokiin.


Markku Vuorikari
Tulevaisuudessa esimerkiksi härkäpaputuotteet voivat olla B12-vitamiinin lähde.

Hermoston ylläpitoon ja verisolujen muodostukseen välttämätöntä B12-vitamiinia on luontaisesti vain eläinkunnan tuotteissa. Kasvissyöjät ovat tähän saakka joutuneet syömään lisäravinteita tai pillereitä vitamiinintarpeensa tyydyttämiseksi.

Helsingin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin löytäneet keinon saada kasviperäisiin elintarvikkeisiin B12-vitamiinia tavanomaisia elintarvikeraaka-aineita käyttäen. Menetelmä perustuu fermentaatioon eli käymiseen ja B12-vitamiinia tuottavaan emmental-juuston Propionibacterium freudenreichii -bakteeriin.

"Kun valitaan oikeat mikrobikannat ja säädetään olosuhteet sopiviksi, bakteeri saadaan tuottamaan solujensa sisään runsaasti B12-vitamiinia", professori Vieno Piironen Helsingin yliopistosta kertoo.

Tutkimusryhmässä on otettu käyttöön menetelmä, jolla voidaan myös osoittaa, että kyseessä on varmasti ihmiselle tehokas B12-muoto.

"Osa mikrobeista nimittäin tekee ihmiselle tehotonta muotoa, ja monissa aiemmissa tutkimustuloksissa on voinut olla kysymys tästä", professori Piironen selventää.

B12-vitamiinia tuottavia mikrobeja voidaan kasvattaa esimerkiksi vilja- tai härkäpapupohjaisella alustalla. Näitä alustoja voitaisiin hyödyntää erilaisten elintarvikkeiden ainesosina, vaikkapa leivässä tai jogurttityyppisissä sovelluksissa.

"Monia muitakin B-vitamiineja voidaan tuottaa fermentaation avulla. Meillä onkin tehty aiheesta useita maisterintutkielmia ja väitöskirjoja, ja lisää on tulossa", Piironen toteaa.

"Monitieteisessä Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessamme olemme esimerkiksi selvittäneet perimän mittavalle joukolle Propionibacterium freudenreichii -kantoja. Tämän aineiston hyödyntäminen on oikeastaan vasta alkamassa täysimääräisesti."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT