Tiede & tekniikka

Haittaeläimet voivat tuoda mukanaan taudinaiheuttajia ja lääkkeille vastustuskykyisiä bakteereita

Tiede & tekniikka 09.05.2017

Halukkaat tilat voivat nyt ilmoittautua mukaan tutkimukseen.


Heikki Henttonen
Metsämyyrät siirtyvät mielellään syksyllä asumusten liepeille ja ulkorakennuksiin, ja voivat kuljettaa mukanaan taudinaiheuttajia.

Rehuvaraston pressun alta juoksee hiiri. Kun tarkemmin katsoo, siimahäntiä on liikuskellut tiloissa enemmänkin. Herää kysymys, mitä ja minkä suuruisia haittoja jyrsijät maatiloilla aiheuttavat.

Voivatko nämä luonnosta maatilaympäristöön vaeltaneet jyrsijät esimerkiksi levittää kantamiaan taudinaiheuttajia tuotantoeläimiin? Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Luonnonvarakeskus Luken yhteistyönä on käynnistymässä monivuotinen hanke, jossa selvitetään juuri tätä.

Ihmisten ja eläinten välillä leviävien bakteereiden, kuten salmonellan, reittejä elintarvikeketjussa ei vielä kaikilta osin tunneta.

Alkutuotannossa on tärkeää ehkäistä ennalta taudinaiheuttajan tarttuminen tuotantoeläimiin, sillä tautia kantavien eläinten hoitaminen voi olla vaikeaa tai se ei aina ole mahdollista.

Tilalle hankittujen eläinten tautivapauden ja rehujen puhtauden varmistamisen lisäksi tautisuojaus on tärkeää, sillä taudinaiheuttajia voi kulkeutua tuotantoeläimiin maatilan läheisyydessä elävien ja eläintiloihin sisään pääsevien haittaeläinten mukana.

Paitsi taudinaiheuttajia, haittaeläimet voivat kantaa suolistossaan mikrobilääkkeille vastustuskykyisiä (resistenttejä) bakteereita.

Maatilaympäristössä nämä bakteerit voivat siirtyä sekä haittaeläimistä tuotantoeläimiin että päinvastoin. Vastustuskykyiset bakteerit voivat säilyä haittaeläimissä pitkiä aikoja myös tuotantoeläintilojen ulkopuolella.

Haittaeläimistä nämä bakteerit voivat levitä takaisin tuotantoeläimiin, esimerkiksi tautiepidemian jäljiltä saneerattuihin tiloihin ja niiden eläimiin.

Eviran ja Luken käynnistämän hankkeen tavoitteena on selvittää, voiko haittaeläinten levittämien bakteerien uhkaa torjua jo ennen kuin taudinaiheuttajien havaitseminen aiheuttaa tilalla toimenpiteitä, kuten kalliita ja haastavia salmonellasaneerauksia.

Haittaeläimiä pyydetään hankkeeseen osallistuvien tilojen lähiympäristöstä syys–marraskuussa 2017. Eläimet pyydetään loukuilla ja niistä tutkitaan ihmisten ja eläinten välillä leviäviä bakteereita.

Löydökset eivät aiheuta toimenpiteitä tiloilla, mutta yrittäjät saavat halutessaan tietoonsa tulokset tutkituista haittaeläimistä. Vapaaehtoisten tutkimustilojen saaminen mukaan hankkeeseen on edellytys sen onnistumiselle.

Sijaitseeko lihasikalasi tai lypsyrotuista lihakarjaa kasvattava tilasi Seinäjoen tai Jokioisten läheisyydessä?

Ilmoittaudu mukaan hankkeeseen. Yhteydet: Otso Huitu, Luonnonvarakeskus Luke, Sähköposti: otso.huitu (at) luke.fi. Puhelin: 029 532 4917.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT