Tiede & tekniikka

Jounin Kauppaan Äkäslompoloon katon peittävä aurinkovoimala: "Valo kesällä lähes Etelä-Suomen lukemissa"

Tiede & tekniikka 21.09.2017

Aurinkopaneelit toimivat viileässä hyvin kunhan vain valoa riittää.


Helen Oy
Pimeyden lisäksi aurinkovoiman ongelmaksi muodostuu talvella lumipeite.

Äkäslompololainen Jounin Kauppa on kasvanut pienestä kyläkaupasta kauppakeskukseksi, kaupan nykyinen pinta-ala on 2 000 neliötä.

Nyt kaupan katolle ollaan rakentamassa koko katon peittävä aurinkovoimala, johon tulee noin 1 080 paneelia. Koko voimalan nimellisteho on 292 kWp.

Kaupparakennus lämpiää maalämmöllä ja myös hukkalämpö pyritään hyödyntämään. Maalämpö myös viilentää kauppaa kesäisin.

"Meillä liiketoimintaa kehitetään kestävän kehityksen mukaisesti ja ympäristöasiat huomioiden. Käytämme uusiutuvaa energiaa ja kiinnitämme huomiota myös energian kulutukseen. Kaikki valaisimet on juuri vaihdettu ledeihin", kauppias Sampo Kaulanen kertoo.

"Oma aurinkovoimala oli haaveena jo uutta kaupparakennusta rakennettaessa ja nyt se on mahdollista toteuttaa."

Jounin Kaupan aurinkovoimalan rakentamisesta ja ylläpidosta vastaa Helen Oy.

"Valon määrä pohjoisessa yltää yöttömän yön ansiosta vuositasolla lähes Etelä-Suomen lukemiin. Lumitilanne vaikuttaa kuitenkin olennaisesti sähkön tuotantoon", aurinkoliiketoiminnan päällikkö Atte Kallio Helenistä kertoo.

Hän arvioi, että Jounin Kaupan vuosittaisesta sähkönkulutuksesta saadaan aurinkopaneeleista 10-20 prosenttia. Kesäkuukausina osuus nousee merkittäväksi mutta talvella, erityisesti lumen peittäessä paneelit, sähköntuotanto jää hyvin vähäiseksi.

"Sähköntuotanto alkaa helmikuussa, jos lumi ei estä sitä. Se hiipuu vähitellen lokakuussa", Kallio kertoo.

Toisin kuin usein luullaan, aurinkopaneelit toimivat paremmin viileässä kuin lämpimässä ilmastossa. Aurinkopaneelien hyötysuhde on sitä parempi, mitä kylmempää on.

Lappeenrannan yliopiston tutkijaopettaja Antti Kososen mukaan Suomi vastaa Keski-Eurooppaa aurinkoenergian tuotannossa. Esimerkiksi Lappeenranta on Saksan Frankfurtin veroinen aurinkosähkön tuotantopotentiaaliltaan. Pimeitä talvia kompensoi valoisa kesä, jolloin aurinkoa riittää lähes vuorokauden ympäri.

Uudessa aurinkovoimalassa testataan erityisesti pohjoisiin olosuhteisiin suunniteltua, GreenEnergy Finlandin (GEF) kehittämää paneelien kiinnitysjärjestelmää. Helenin Aurinkovoimala ilman investointeja -mallissa palvelumaksu on sidoksissa aurinkovoimalan tuottoon. Jos voimala ei jostain syystä tuota aurinkosähköä, ei asiakkaan tarvitse maksaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT