Tiede & tekniikka

Kelirikko kiusaa kuljetuksia

Tiede & tekniikka 20.04.2017

Tilanne on pahin Länsi- ja Keski-Suomessa.


Kari Salonen
Kelirikko voi haitata liikennettä eri puolilla maata.

"Kyllä kelirikosta on ollut haittaa, niin kuin kelirikoista yleensä", sanoo Valion kuljetuspäällikkö Johan Björkvik.

Kelirikko on haitannut ja hidastanut maidon keräilyä. Björkvikin mukaan maitoautot ovat liikkuneet normaaleista aikatauluista myöhässä.

Yöpakkaset ovat auttaneet jonkin verran: ne ovat kovettaneet pehmeitä hiekka- ja sorateitä. Kovat vesisateet voivat silti pahentaa tilannetta.

Kelirikko runnoo myös suuria kestopäällysteteitä. Teiden pinnat ovat rikkoutuneet pahasti, autoilijoiden kiusaksi on jäänyt runsaasti kuoppia ja irtonaisia pikkukiviä. Tilanne on suurilla teillä poikkeuksellisen huono, Björkvik arvioi.

Björkvikin mukaan kelirikkotilanne on erityisen paha hänen toiminta-alueellaan Länsi- ja Keski-Suomessa. Jopa valtateiden pinnat ovat rikkoutuneet.

Stora Enso Metsän operaatiopäällikkö Antti Suvinen ei pidä kelirikkotilannetta kovin pahana. Hänen mukaansa puukuljetukset eivät ole kärsineet merkittävästi, sillä yöpakkaset ja kuiva sää ovat suojanneet teitä.

Suvinen kertoo pelänneensä pahempaa kelirikkoa kuin viime vuonna. Hänen mukaansa tilanne on kuitenkin nyt melko normaali.

Kelirikko vaikuttaa kuljetuksiin aina. Juuri koskaan sitä ei voi olla noteeraamatta, Suvinen sanoo.

Kaikilla teillä ei ole onnistuttu ajamaan eli jonkin verran vastoinkäymisiä kevään keleistä on koitunut myös puukuljetuksille, hän kertoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit