Tiede & tekniikka

"Linnun piimä" ei ole legendaa: tällaista on oikea linnunmaito

Tiede & tekniikka 30.08.2016

Linnuilla myös koiraat tuottavat maitoa.


Kari Salonen
Flamingot tuottavar maitoa ruokatorven seudulla olevista rauhasista.

Linnunmaidolla viitataan yleensä mukavuuteen. Seitsemän veljeksen Juhani huokaa tyytyväisenä Impivaaran joulun yltäkylläisyydessä: ”Mikä on meidän täällä ollaksemme. Mitä puuttuu?” Timo vahvistaa: ”Ei Jumalan armoa eikä linnunkaan piimää.”

Puhe linnunmaidosta ei ole tuulesta temmattu: osa linnuista todella tuottaa maitoa.

Parhaiten tunnettu maito on kyyhkysten tuottama ”kupumaito”. Kyyhkyt ruokkivat poikasiaan kupumaidolla ensimmäiset 10 elinpäivää. Maito ravitsee poikasia ja vahvistaa niiden immuunipuolustusta.

Jos vesi todella olisi kuin linnunmaitoa, siinä uiminen tuskin olisi kovin miellyttävää. Linnunmaito on rakenteeltaan kokkareista, sillä aine sisältää paljon proteiinia ja rasvaa.

Toisin kuin nisäkkäillä, linnuilla myös koiraat tuottavat maitoa.

Laktaatio käynnistyy kyyhkysen kuvussa hormonien vaikutuksesta, kuten käy nisäkkäiden maitorauhasessakin. Tosin jos lintuja haluaisi lypsää, ne olisi ensin tapettava.

Flamingot tuottavat erityisen rasvaista maitoa ruokatorven seudulla olevista rauhasista. Ne ruokkivat maidolla poikasiaan ensimmäiset kuukaudet.

Keisaripingviinikoiraat syöttävät myös poikasilleen maitoa, mutta vain jos naaraat eivät palaa ajoissa kalastusreissultaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit