Tiede & tekniikka

Mehiläishoidossa olisi tehostamisen varaa: pesät vaa'an päälle ja anturit sisään

It- ja hunajayrittäjä Taito Heiskanen kehittää uusia menetelmiä vähentääkseen mehiläishoitoon kuluvaa työaikaa.
Kari Salonen
Heiskanen käsittelee mehiläisiä suojapuku päällä, mutta välttää tainnuttavan savun käyttöä, sillä pesän palautuminen sen aiheuttamasta hälytystilasta saattaa kestää koko päivän

Taito Heiskasen yrityksellä on kaksi toimialaa: atk-palvelut ja hunajan tuotanto. Heiskanen innostui mehiläisistä 2000-­luvun alussa, perehtyi niiden biologiaan ja luki mehiläishoitajan tutkinnonkin.

Hunaja tuo liikevaihdosta tuskin kymmenesosan, mutta harrastus se ei silti ole. Alusta asti tavoitteena on ollut ammattimainen toiminta. Tällä hetkellä Heiskasella on noin 100 pesää. Määrä on vaihdellut muun työtilanteen mukaan.

Heiskanen kehittää työmenetelmiä ja teknologiaa aktiivisesti. Kaikki opittukin kyseenalaistetaan. Jos mehiläispesää kohti kuluvaa työaikaa saadaan vähennettyä viisikin minuuttia, se on vaivan väärti.

Suojapuvut Heiskanen tilaa Britanniasta, koska ne on nopeampi pukea kuin Suomessa yleiset mallit. Hansikkaat ovat tilaustyötä: Pohjana ovat hitsarin käsineet, joihin ommellaan hieman lisävartta.

Punkkitorjuntaan Heiskasella on prototyyppilaite, joka levittää nestemäisen liuoksen sijaan oksaalihappojauhetta kaasutoimisen kuumentimen avulla.

”Sitä on tarkoitus alkaa valmistaa ja myydä maailmanlaajuisesti.”

Idea-asteella ovat anturit, jotka vähentäisivät tarvetta vierailla pesillä. Jokainen pesä voisi sijaita vaa’an päällä, jolloin tuotetun hunajan määrä pysyisi tiedossa.

Lisäksi pesistä pitäisi mitata jatkuvasti kosteutta ja lämpö­tilaa.

Heiskanen on hakenut maaseudun kehittämisvaroja ideoi­densa toteuttamiseen, mutta rahaa ei ole herunut.

”15–20 000, ne olisivat pikkurahoja. Tuntuu, että maaseudun kehittämisrahat on tarkoitettu vain omien organisaatioiden pyörittämiseen. Jos miljoona euroa menee kylille ja tuloksena ei jää mitään pysyvää, se ei ole ollut mielestäni kehittämistä ollenkaan.”

Lue myös:

Taito Heiskanen tuottaa it-palveluita ja hunajaa – "Sujuva etätyö on ollut mahdollista vasta 2–3 vuotta"

Tämä sovellus voi puolittaa pienyrittäjän pankkikulut

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jo ensimmäinen puun kuorimakone meni kaupaksi – CE-merkinnän saaminen maksoi, mutta yrittäjän mukaan se edistää kaupankäyntiä

Katso video: Ideanikkari ratkaisi kuinka metsän saa lannoitettua kätevästi itse

Mehiläistarhauksessa melkoiset erot kannattavuudessa vuosien välillä – sää usein ratkaiseva tekijä