Tiede & tekniikka

Tiedätkö, missä joulun maut kasvavat? Täältä tulevat inkivääri, viikunat ja sukaatti

Mausteet ja hedelmät yhdistyvät kiinteästi jouluun. Monet niistä matkaavat käyttöömme maapallon toiselta puolelta.
Patrik Pelkonen
Sukaattisitruuna kuvattuna Helsingin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.

Maailmaa on valloitettu mausteiden perässä. Eurooppalaiset lähtivät 1400-luvun loppupuolelta alkaen suurille löytöretkilleen hakemaan suoria reittejä sinne, mistä mausteet tulivat.

Esimerkiksi portugalilaisen löytöretkeilijä Fernão de Magalhãesin matka 1500-luvun alkupuolella maailman ympäri Maustesaarille, Molukeille, oli menestys, vaikka takaisin monivuotiselta matkalta palasi vain yksi laiva ja 18 miestä.

Arvokkaassa lastissa oli 26 tonnia mausteita: neilikkaa ja kanelia. Tärkeintä eurooppalaisesta näkökulmasta oli, että mahdollisuudet sekä mausteiden viljelyn laajenemiselle että niiden aiempaa paremmalle saatavuudelle oli avattu.

Monet joulun aikaan suosituista mausteista ja hedelmistä ovat alun perin kotoisin trooppisilta ja subtrooppisilta alueilta, joilla niitä edelleen viljellään.

Inkivääri on peräisin Etelä-Aasian trooppisista sademetsistä. Vaikka inkivääriä ei enää kasva villinä luonnossa, sen alkukotina pidetään Intian niemimaata, jossa inkiväärikasvien taimien geneettinen monimuotoisuus on suurinta.

Eurooppaan inkivääriä tuotiin jo ensimmäisellä vuosisadalla ja roomalaiset käyttivät sitä runsaasti. Nykyisin inkiväärin suurin tuottajamaa on Intia.

Inkivääristä käytetään juurakkoa, joko tuoreena tai kuivattuna. Kardemumma, kurkuma ja galangal kuuluvat inkiväärin kanssa samaan kasviheimoon.

Vaniljan alkukoti on Etelä-Meksikossa, se kuuluu orkideakasveihin. Asteekit käyttivät vaniljaa kaakaojuomansa maustamiseen.

Espanjalainen konkistadori Hernán Cortés toi sekä vaniljan että kaakaon käytön Eurooppaan 1520-luvulla. Tosin jo Kolumbus oli tuonut ensimmäiset kaakaon siemenet 1500-luvun alussa.

Nykyään vaniljaa viljellään eri puolilla tropiikkia. Suurin tuottajamaa on Madagaskar. Vanilja on toiseksi kallein mauste sahramin jälkeen. Kallis hinta johtuu osin viljelyn työläydestä. Alkuperäisen viljelyalueensa ulkopuolella vanilja joudutaan pölyttämään käsityönä.

Kaakaon alkukoti on trooppisessa Keski- ja Etelä-Amerikassa. Nykyisin sitä tuottavat eniten Norsunluurannikko, Indonesia ja Ghana.

Sekä kaakao että vanilja tarvitsevat korjuun jälkeen käymis- eli fermentointikäsittelyn, jotta niiden aromaattinen maku kehittyisi.

Laakeripuun alkukoti on Välimeren itäosien alueella. Nykyisin sitä viljellään laajasti Välimeren alueella. Laakeripuusta saadaan maustekäyttöön sekä lehtiä että laakerinlehtiöljyä.

Viikuna kuuluu laajaan, noin 800 kasvilajin fiikusten sukuun. Se on peräisin itäisen Välimeren ja lounaisen Aasian alueelta. Viikuna on yksi vanhimmista viljelykasveista, ja sitä viljeltiin jo noin 9 400 ennen ajanlaskun alkua Jordanin laaksossa.

Viikunoita syödään sekä tuoreina että kuivattuina.

Suurin viikunantuottajamaa on Turkki, joka on kärjessä sekä tuoreiden että kuivattujen hedelmien tuotannossa.

Sukaattisitruuna kuuluu maailman eniten viljeltyjen hedelmien eli sitrusten sukuun. Sukaattisitruunaa on viljelty jo 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua Mesopotamiassa. Eurooppaan se saapui Aleksanteri Suuren matkassa vuonna 325 ennen ajanlaskun alkua.

Sitruunat risteytyvät helposti. Sukaattisitruuna on kasvitieteilijä D. J. Mabberleyn mukaan yksi kolmesta alkuperäisestä sitrushedelmästä. Sen risteymäjälkeläisiä ovat esimerkiksi sitruuna, limetti ja bergamotti.

Muut kaksi alkuperäistä sitrushedelmää ovat pomelo ja mandariini.

Sukaattisitruunoiden paksut kuoret valmistetaan ravintokäyttöön niin, että aluksi niitä fermentoidaan suolavedessä. Sen jälkeen suola poistetaan ja kuoret sokeroidaan ja kuivataan. Niitä käytetään leivonnassa, muun muassa englantilaistyyppisissä hedelmäkakuissa ja -piiraissa.

Riisi kuuluu heinäkasveihin ja on maailman tärkeimpiä viljalajeja.

Luonnonvaraisena sitä kasvaa Kaakkois-Aasiassa. Ensimmäiset tiedot riisinviljelystä ovat noin 3 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua Thaimaasta. Nykyisin suurimmat tuottajamaat ovat Kiina ja Intia. Euroopassa riisiä viljellään vähän Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa.

Suomeen riisiä on tuotu jo 1600-luvulla, mutta laajemmin sitä oli saatavilla vasta 1800-luvulla. Silloin se alkoi korvata juhlavassa joulupuurossa ohran myös maaseudulla.

Lue lisää

Torjunta-aineiden jäämiä löytyy tuontielintarvikkeista yhä useammin – myrkkyjä etenkin egyptiläisissä appelsiineissa, riisissä, mausteissa ja teessä

Porkkana-sitrushilloke

Perunan mainetta on kolhittu syyttä, mutta vaatimaton mukula ansaitsee ylistystä

Sushi-inkivääri eli gari