Tiede & tekniikka

Taideväärentäjä etsii vanhoja maalauspohjia kirpputoreilta, mutta liian tuore maali paljastaa huijauksen nopeasti – väärennöksissä turvaudutaan vanhoihin kikkoihin

Poliisin apuna taideväärennöstapauksissa toimii Kansallisgalleria. Maalauksia tutkitaan muun muassa ultraviolettivalon ja röntgensäteiden avulla.
Juho Leskinen
Kannettava röntgenfluoresenssispektrometri on kätevä taideteosten tutkimisessa, materiaalianalyytikko Seppo Hornytzkyj sanoo. Monien taideteosten siirteleminen on kallista tai jopa mahdotonta. Kannettavan laitteen avulla tutkija voi mennä teoksen luokse. Näin voidaan tutkia teoksia, joita ei ennen voitu tutkia lainkaan.

Maallikon silmään Neitsyt Mariaa esittävä maalaus näyttää siltä, että se on hyvinkin voitu maalata 1600-luvulla Italiassa. Onhan se sentään Ateneumin takahuoneessa!

Toisaalta maallikko näkee myös taulun pintaan kirjoitetut sanat "kopio Sassoferrato". Kyseessä ei siis taidakaan olla mittaamattoman arvokas taideaarre.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää