Tutkija: Palveluiden hajautus voi olla kannattavampaa kuin keskittäminen – "Olemmeko jo liikaa heikentäneet maaseudulla elämisen edellytyksiä?" - Tiede & tekniikka - Maaseudun Tulevaisuus
Tiede & tekniikka

Tutkija: Palveluiden hajautus voi olla kannattavampaa kuin keskittäminen – "Olemmeko jo liikaa heikentäneet maaseudulla elämisen edellytyksiä?"

Tutkija Olli Lehtonen varoittelee uskomasta sokeasti kaupungistumiseen, sillä yhä useampi asuu kausittain maaseudulla.
Pekka Fali
Monipaikkainen yhteiskunta edellyttäisi yhteiskunnallisten palveluiden nykyistä joustavampaa järjestämistä niin, että palveluntarjonta elää väkimäärän muuttuessa. Esimerkiksi sote-palveluiden kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että sote-keskus olisi voitava valita lyhyemmäksi ajaksi kuin vuodeksi kerrallaan.

Koronakevät tarjosi ikkunan siihen, miltä suomalainen yhteiskunta saattaa tulevaisuudessa näyttää, arvioi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Olli Lehtonen.

”Moni siirtyi täysipäiväisesti etätöihin kaupungeista maaseudulle. Tämä liike näkyi selkeästi mobiiliverkkodatassa, jonka perusteella ihmisten liikkuvuusaktiivisuus kasvoi keväällä vain maaseutukunnissa.”

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Lehden tilaaja, ota digi käyttöön.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Oletko sinäkin tietämättäsi musikaalinen? Tutkijoiden mukaan epämusikaalisuus on hyvin harvinaista

Musiikki lievittää monien sairauksien oireita – "Oma mielimusiikki on parasta hoitoa"

Yle haluaa luopua televisioantenneista – esitys nettiin siirtymisestä herättää arvostelua: "Lisää kustannuksia ja maaseudulla television katseleminen vaikeutuu"

Lohi palaa purkamalla patoja