Tiede & tekniikka

Sähkökaapeli ja valokuitu eivät tahdo mahtua samaan ojaan – ”Suomi on valokuiturakentamisessa muita pohjoismaita jäljessä"

Vain kymmenesosaan sähkökaivannoista tulee kiinteä tietoliikennekaapeli.
Päivi Sivonen
Carunan sähköverkkojohtaja Kosti Rautiainen kertoo, että yhtiön valvomosta Espoosta hoidetaan koko Suomen yhteydet. Lounais-Suomessa Caruna aloittaa yhteistyön Telian kanssa valokaapelien vetämisessä sähköverkkoon.

Sähkökaapeleista ja tietoliikenteen valokuitukaapeleista vain 10–20 prosenttia vedetään yhteiseen kaivantoon samaan aikaan kun ilmasähköjohtoja siirretään kiihtyvään tahtiin maan alle. Sähköverkkoyhtiöiden ja teleoperaattorien yhteistyö toimii surkeasti, vaikka yhteistyöllä kustannukset putoaisivat murto-osaan.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Lehden tilaaja, ota digi käyttöön.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Valokuituyhteyksien saatavuudessa suuria alueellisia eroja – kuluttajat kokevat hinnat korkeiksi

Sähköisiä matkustajalentoja nähdään Suomessa vuosikymmenen loppuun mennessä – "Meistä ei koskaan tule teknologiamaana Boeingin tai Airbusin kilpailijoita, mutta voimme olla kapealla alueella maailman huipulla"

Katso videolta, miten erilaisena suomalainen metsämaisema avautuu lentokapteenin näkökulmasta – olisiko näköalalennoista pienten lentokenttien pelastukseksi?

Postilta lähtenyt yrittäjä pystyttää toista pakettiautomaattiverkostoa Suomeen – "Ideana on kaikille toimijoille avoin automaatti"