Tiede & tekniikka

Tyrnisuihke valmiina kostuttamaan silmiä Arabiemiraatteja myöten – Suomalaiset teknologiayritykset yhdistivät voimansa

Turun yliopistossa on tutkittu tyrnin hyviä ominaisuuksia jo vuosia. Nyt Aromtech ja Piiloset purkittavat osaamisen silmäsuihkeeksi.
Markku Vuorikari
Silmäsuihkeeseen käytetty tyrniöljy on peräisin ulkomaisista marjoista.

"Olen iloinen siitä, että kaksi eri alan kotimaista teknologiayritystä ovat yhdistäneet voimansa ja auttavat toisiaan vientiponnisteluissa. Tällaista soisi olevan Suomessa enemmän", sanoo Aromtechin toimitusjohtaja Helena Korte.

Silmien kuivuminen alkaa vaivata erityisesti iän karttuessa. Helpotuskeinoja on tutkittu Turun yliopistossa, jossa on todettu muun muassa tyrniöljyn helpottavan oireita.

Suomalaisyritykset Aromtech ja Piiloset vievät tutkimustulokset käytäntöön. Ne ovat yhteistyössä työstäneet tyrniöljysuihkeen kuivasilmäisyyden hoitoon.

Aromtech on vastannut sopivan öljyn kehittämisestä, valmistuksesta ja testauksesta. Piiloset ovat kehittäneet suihkeen koostumuksen ja annostelijan sekä vastanneet lääkinnällisten laitteiden kehitykseen liittyvistä vaatimuksista.

Molemmat yhtiöt ovat olleet pitkään mukana Turun yliopiston tyrnitutkimuksessa, Aromtech 1990-luvulta lähtien.

Suihkeen tyrni on ulkomaista. "Aromtech käyttää vuodessa 200 000 kiloa tyrniä, tätä määrää ei pysty saamaan kotimaasta", Korte kertoo.

Suurin osa tyrnistä käytetään ravintolisiin ja vain murto-osa päätyy silmäsuihkeen raaka-aineeksi.

Tyrniöljyä saadaan siemenistä, joita tyrnimehua puristavat elintarvikeyhtiöt eivät käytä. Korte kertoo Aromtechin hankkivan siemeniä eri puolilta maailmaa. "Pääasiassa ne ovat luomua tai villityrniä."

Kaikkien ostettujen siementen laatu varmistetaan monta kertaa. Erityisen tarkkaa se on silmäsuihkesiemenillä, koska kyseessä on lääkinnällinen tuote.

Korteen tiedossa ei ole, että aivan vastaavaa tuotetta olisi kehitetty missään muualla. Silmäsuihkeet sinänsä eivät ole uusi tuote ja kuluttajat suosivat niitä yhä enemmän käyttömukavuuden takia.

Silmäsuihke sai joku aika sitten CE-merkinnän, joka antaa myyntiluvan koko EU:ssa. Tuote ei vielä ole Suomessa kaupan, parhaillaan käydään neuvotteluja apteekkitukkujen kanssa.

Suomen lisäksi silmäsuihketta on tarkoitus alkaa myydä Ranskassa, Ruotsissa, Benelux-maissa ja Arabiemiraateissa, Korte kertoo.

Muokattu 17.11.2016 kello 9:58: Suihketta valmistavan yrityksen nimi on Aromtech, ei Aromatech.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Marjarahka

Tyrni-suklaakakku

Aarre: Tyrni on terveyspommi – päivittäinen annos tukee yleiskuntoa