Timo Soini: Koskas pannaan toimeksi? - Vieraskolumnit - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Maaseudun Tulevaisuus

Timo Soini: Koskas pannaan toimeksi?

Eduskunnassa käsitellään syksyn tapaan ensi vuoden budjettia, iskee ruska, iskee tuska. Isänmaan taloustilanne ei nimittäin helpotu. Eikä siihen tule apua ainakaan Euroopasta. päinvastoin.

Numeroiden mukaan Suomen jäsenmaksuosuus Euroopan unionille nousee tänä vuonna 1,15 miljardiin euroon. Nousua edellisestä vuodesta yli 90 prosenttia!

Valtavaa harppausta selitellään tukikausijaksojen päättymisellä. Sanotaan, että nousu on tilapäinen. Osa jäsenmaksuosuudesta kompensoituu vuonna 2015, ja siitä huolimatta Suomen maksuosuus EU-budjetista on noin 950 miljoonaa.

Vuonna 2016 tukikausimuutokset loppuvat, ja toisaalta maksamme takautuvasti muiden maiden maksualennuksia kahdelta aiemmalta vuodelta. Niiden kanssa maksutasomme pysyy 800–900 miljoonan euron välillä. Lisänä päälle tulevat tullimaksut. Ei siis mikään tilapäinen ilmiö.

Suomi on aiemmin ollut keskivertotason nettomaksaja. Nyt meistä tulee yksi suurimmista nettomaksajista!

EU:n kovimmat nettomaksajat ovat yksi toisensa jälkeen onnistuneet neuvottelemaan itselleen jäsenmaksupalautuksia. Tutuin on Britannia, jolle Suomi maksaa vuodesta toiseen noin 130 miljoonaa euroa palautuksina.

Myöhemmin helpotuksia on myönnetty Saksalle, Ruotsille, Hollannille ja Tanskalle. Suomi on luonnollisesti tukemassa näitä helpotuksia. Eli maksamassa niitä.

Me perussuomalaiset olemme useaan kertaan kyselleet jäsenmaksupalautuksen perään eduskunnassa. Maksuosuutemme on nyt niin suuri, että meillä voisi olla siihen hyvät mahdollisuudet. Pääministeri Katainen ja nyttemmin pääministeri Stubb ovat ilmoittaneet, että hallituksella ei ole tahtoa lähteä neuvotteluihin. Sama koskee ehdotustamme siitä, että kaikista jäsenmaksualennuksista luovuttaisiin. Kun ei käy niin se ei kerta kaikkiaan käy.

Osallistuin runsas viikko sitten Britannian konservatiivipuolueen kokoukseen Birminghamissa. Pääministeri David Cameron kertoi puolueensa ja maansa toimeliaasta EU-politiikasta. Olisi siitä meillekin nenän mallia.

Cameron vei ensitöikseen konservatiivit pois liittovaltiointoilijoiden EPP-ryhmästä. Britannian vaatimuksesta EU:n budjettia saatiin ensimmäistä kertaa leikattua. Cameron varmisti, että Britannia ei osallistu euron tukipaketteihin, koska ne eivät palvele kansakunnan etua eivätkä ratkaise euron rakenteellisia ongelmia.

Kokouksessa puhuttiin paljon mahdollisesta kansanäänestyksestä. Jos konservatiivit voittavat parlamenttivaalit toukokuussa 2015, maassa järjestetään vuonna 2017 kansanäänestys maan EU-jäsenyydestä. Vaihtoehdot ovat selvät: Joko tai – EU:ssa tai ulkona siitä.

Euroopan unioni ilman Britanniaa olisi Suomelle kalsea paikka. Menettäisimme yhden lähimmistä liittolaisistamme. EU menettäisi ystävällismielisen maan, joka haluaa uudistaa unionia palvelemaan paremmin kansalaisiaan.

Suomen tulevaisuus on varmasti mietityttänyt isäntiä ja emäntiä kynnöspelloilla. Traktorin pukilta näkee maan tilan hyvin. Viljelijältä vaaditaan aina rohkeutta tarttua asioihin heti kun hoksaa jonkin epäkohdan.

Mitenkäs on eduskunnan tai Suomen kanssa? Ei osata edes pyytää helpotuksia poskettomaksi kasvaneeseen jäsenmaksuosuuteemme.

On tämä kummallista. Maamme syömävelka se vaan kasvaa, juna kulkee jo kovaa. Ja voin kertoa, resiinaa ei perässä tule.

Koko maa tarvitsee nyt viljelijälle luontaista rohkeutta: puuttua ongelmiin heti ja korjata vika. Ei auta itku eikä valitus, vaan työ ja toimi.

Lue lisää

Suomen tavoite maatalousrahoista askeleen lähempänä – ensi viikon EU-huippukokoukseen tehty esitys antaa lisärahaa maaseudun kehittämiseen

Soini tulee jälkijunassa

Suomen kannat maataloudesta kuultu EU:n elvytyksessä – Marin: "Viimeisin ehdotus mennyt oikeaan suuntaan"

EU-komission elvytyspaketti ei menisi sellaisenaan läpi Suomessa – maaseudun kehittämisen rahoitus edelleen yksi prioriteeteista