Tropiikin metsät hupenevat, kun maatalous valtaa alaa - Metsä - Maaseudun Tulevaisuus
Maaseudun Tulevaisuus

Tropiikin metsät hupenevat, kun maatalous valtaa alaa

Ympäristöjärjestö WWF on huolissaan maailmanlaajuisesta metsäkadosta.

Maailman metsistä on vaarassa kadota jopa 170 miljoonaa hehtaaria vuoteen 2030 mennessä, jos metsäkatoa ei saada hillittyä, arvioi ympäristöjärjestö WWF. Alue vastaa kooltaan metsää, joka ulottuisi Saksasta Portugaliin.

Suurimmat ongelmat ovat tropiikissa. Metsäkato etenee muun muassa Amazonin sademetsissä Etelä-Amerikassa, Kongon valuma-alueella Itä-Afrikassa sekä Borneon, Sumatran ja Uuden-Guinean saarilla.

”Nämä alueet ovat luonnoltaan äärimmäisen rikkaita, ja mukana on esimerkiksi uhanalaisten orankien ja tiikereiden elinalueita. Lisäksi useat metsäkatoalueet ovat alkuperäiskansojen asuinpaikkoja. Maailmanlaajuisesti metsäkatoa aiheuttaa erityisesti maatalous, esimerkiksi soijan- ja öljypalmunviljely sekä karjanlaidunten laajentuminen”, kertoo WWF Suomen metsäasiantuntija Maija Kaukonen.

WWF:n mukaan metsäkadon torjunnassa avainasemassa on kestävä maankäytön suunnittelu, jossa huomioidaan ympäristöarvot ja paikallisyhteisöjen tarpeet.

Ristiriitojen ratkaiseminen ei kuitenkaan ole helppoa. Esimerkiksi palmuöljyn tuotannossa on sekä hyviä että huonoja puolia.

”Öljypalmun kasvatusta ei kannata lopettaa kokonaan, sillä palmuöljy on maailman käytetyin kasviöljy ja satoisa öljypalmu vaatii esimerkiksi rypsiä vähemmän viljelypinta-alaa. Öljypalmu on myös tärkeä tulonlähde monille. Palmuöljyn tuotanto on kuitenkin valitettavan usein haitallista ympäristölle ja paikallisväestölle. WWF on mukana edistämässä ja kehittämässä parempia öljypalmun viljelymenetelmiä sekä vastuullisesti tuotetun palmuöljyn RSPO-sertifikaattia”, Kaukonen kertoo.

Lue lisää

Kirja-arvio: David Suchet tunnetaan belgialaisetsivän roolista, mutta konkarinäyttelijän muistelmat paljastavat monta muuta kiinnostavaa yksityiskohtaa

Tuulihaukan viemä – haukkaharrastaja ei meinaa ehtiä mökkiaskareisiin

Saariston satamissa lähes kaikkien veneiden perälipuissa Suomen värit

Ruotsalaisen uhkarohkea yritys – nuorallakävely tunturilaakson yli