Maaseudun Tulevaisuus

Tulevaisuudessa huussi on lannoitetehdas

Käymäläseura Huussi kannustaa tällä viikolla vietettävän jätevesiviikon kunniaksi ihmisiä siirtymään ekologiseen vessakulttuuriin.
Kari Salonen
Ihmisten mielikuva kuivakäymälästä ei välttämättä vastaa lainkaan todellisuutta. Parhaimmillaan sitä ei päällisin puolin erota perinteisestä vesivessasta monestakaan asiasta.

Käymäläseura Huussi muistutti perjantaina julkistamassaan tiedotteessa, että kuivakäymälä on hyvä keino vähentää maaperän pilaantumista.

Vesistöjen rehevöitymisestä puhutaan paljon, mutta mitkä ovat vesivessojen aiheuttamat riskit maaperälle, Susanna Pakula käymäläseura Huussista?

"Jätevedenpuhdistamoiden tuottama liete sisältää ulosteiden bakteereita sekä muita epäpuhtauksia, kuten teollisuuden jätevesien raskasmetalleja. Kuivakäymäläjätteen kompostointi tappaa tehokkaasti taudinaiheuttajat."

Paras keino tärkeiden ravinteiden talteenottoon on erotella steriili virtsa jo käymälän istuinosassa. Ravinteet saadaan tehokkaimmin ja turvallisimmin talteen ja kiertoon, kun niitä ei sekoiteta lainkaan kiinteän käymäläjätteen kanssa.

Käymäläseura Huussi kutsuu hyvin hoidettua kuivakäymälää lannotetehtaaksi. Tulevaisuudessa kuivakäymälä voisi toimia ravinnelähteinä suuremmassakin mittakaavassa.

Yhdistys on käynnistänyt yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa hankkeen, jossa testataan kuivakäymälässä erotellun virtsan käyttöä lannoitukseen peltomittakaavassa.

"Keräämme virtsaa ensi kevääseen asti ja ensi vuonna sitä on tarkoitus käyttää peltolannoitukseen. Olemme parhaillaan kartoittamassa yhteistyöhön maanviljelijää Pirkanmaan alueelta."

Valtaosa kuivakäymälöistä on Pakulan mukaan vapaa-ajan asunnoissa, mutta jätevesiasetus on lisännyt kiinnostusta myös vakituisissa asunnoissa.

"Kuivakäymälöitä ei ole tilastoitu, joten valitettavasti niiden määrää ei tiedetä. Se kyllä kiinnostaisi meitäkin", Pakula kertoo.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista jätevesiviikkoa. Sen kunniaksi Käymäläseuran asiantuntijat vastaavat yhdistyksen Facebook-sivuilla ihmisten kysymyksiin.

"Muuten annamme ihmisille puhelinneuvontaa kuten muulloinkin."

Käymäläseura Huussin internetsivut

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Jätevedet paljastivat totuuden koronatartunnoista – tapauksia voi olla Suomessa selvästi luultua enemmän

Vesien kemikaalipäästöjä on yhä vaikea valvoa – tutkijat selvittivät syyn

Kysely: Metropolin asukkaat syövät liikaa proteiinia – ihmiset eivät usko, ylimäärä rehevöittää Itämerta

Millaisen huussin mökille voi rakentaa ja miten sitä hoidetaan? – Käymäläseura Huussi neuvoo