Maaseudun Tulevaisuus

Tulevaisuudessa huussi on lannoitetehdas

Käymäläseura Huussi kannustaa tällä viikolla vietettävän jätevesiviikon kunniaksi ihmisiä siirtymään ekologiseen vessakulttuuriin.
Kari Salonen
Ihmisten mielikuva kuivakäymälästä ei välttämättä vastaa lainkaan todellisuutta. Parhaimmillaan sitä ei päällisin puolin erota perinteisestä vesivessasta monestakaan asiasta.

Käymäläseura Huussi muistutti perjantaina julkistamassaan tiedotteessa, että kuivakäymälä on hyvä keino vähentää maaperän pilaantumista.

Vesistöjen rehevöitymisestä puhutaan paljon, mutta mitkä ovat vesivessojen aiheuttamat riskit maaperälle, Susanna Pakula käymäläseura Huussista?

"Jätevedenpuhdistamoiden tuottama liete sisältää ulosteiden bakteereita sekä muita epäpuhtauksia, kuten teollisuuden jätevesien raskasmetalleja. Kuivakäymäläjätteen kompostointi tappaa tehokkaasti taudinaiheuttajat."

Paras keino tärkeiden ravinteiden talteenottoon on erotella steriili virtsa jo käymälän istuinosassa. Ravinteet saadaan tehokkaimmin ja turvallisimmin talteen ja kiertoon, kun niitä ei sekoiteta lainkaan kiinteän käymäläjätteen kanssa.

Käymäläseura Huussi kutsuu hyvin hoidettua kuivakäymälää lannotetehtaaksi. Tulevaisuudessa kuivakäymälä voisi toimia ravinnelähteinä suuremmassakin mittakaavassa.

Yhdistys on käynnistänyt yhdessä Tampereen ammattikorkeakoulun ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa hankkeen, jossa testataan kuivakäymälässä erotellun virtsan käyttöä lannoitukseen peltomittakaavassa.

"Keräämme virtsaa ensi kevääseen asti ja ensi vuonna sitä on tarkoitus käyttää peltolannoitukseen. Olemme parhaillaan kartoittamassa yhteistyöhön maanviljelijää Pirkanmaan alueelta."

Valtaosa kuivakäymälöistä on Pakulan mukaan vapaa-ajan asunnoissa, mutta jätevesiasetus on lisännyt kiinnostusta myös vakituisissa asunnoissa.

"Kuivakäymälöitä ei ole tilastoitu, joten valitettavasti niiden määrää ei tiedetä. Se kyllä kiinnostaisi meitäkin", Pakula kertoo.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista jätevesiviikkoa. Sen kunniaksi Käymäläseuran asiantuntijat vastaavat yhdistyksen Facebook-sivuilla ihmisten kysymyksiin.

"Muuten annamme ihmisille puhelinneuvontaa kuten muulloinkin."

Käymäläseura Huussin internetsivut

Lue lisää

"Jätevesistä vaivalla talteen otettu fosfori kiikutetaan moottoriteiden penkoille ja sieltä se valuu vesiin"

Yle uutiset: Jätevedestä kaukolämpöä Lahden seudulle: Lahti Energian ja Lahti Aquan kiertotaloushanke on ympäristöteko

Yle uutiset: Kaukaan jätevedenpuhdistamolta pöllähti hajuja aamuyöllä – ilmanlaatu oli Tirilässä huono kolmen tunnin ajan

Suomalaisen huussi-innovaattorin kuivakäymäläkontille naiskeksijöiden kansainvälinen palkinto – kakasta vuorokaudessa maanparannusainetta