Viranomaislähde Reutersille: Turkki ei aio enää estää syyrialaispakolaisten pyrkimistä Eurooppaan - Ulkomaat - Maaseudun Tulevaisuus
Ulkomaat

Viranomaislähde Reutersille: Turkki ei aio enää estää syyrialaispakolaisten pyrkimistä Eurooppaan

Euroopan unioni ja Turkki solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta Eurooppaan.
Sadattuhannet ihmiset ovat paenneet Idlibistä viimeisen kahden kuukauden aikana, käy ilmi YK:n laskemista. LEHTIKUVA / AFP

Turkki ei aio enää estää syyrialaisia pakolaisia pyrkimästä Eurooppaan, sanoo turkkilainen viranomaislähde uutistoimisto Reutersille.

Lähteen mukaan Turkin poliisia, rannikkovartiostoa ja rajaviranomaisia on ohjeistettu toimimaan niin, että rajanylityksiä ei enää estetä.

Euroopan unioni ja Turkki solmivat vuonna 2016 pakolaissopimuksen, jonka tarkoituksena on ollut rajoittaa siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden saapumista Turkin kautta Eurooppaan.

Turkissa on yli 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä. Reutersin mukaan Turkki arvioi ihmisten lähtevän sankoin joukoin pakoon Syyrian Idlibistä uusimpien taistelujen vuoksi.

Turkki kertoo jo yli kolmenkymmenen sotilaansa kuolleen eilen Syyriassa Idlibin maakunnassa tehdyssä ilmaiskussa. Turkkilaisviranomaisten mukaan iskussa kuolleita sotilaita on ainakin 33.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui iskun jälkeen koolle hätäkokouksen. Erdoganin tiedottaja kertoi, että Turkin armeija vastasi ilmaiskuun iskemällä Syyrian hallinnon kohteisiin.

Helmikuun aikana Idlibin maakunnassa on kuollut jo yli 50 turkkilaista.

Idlib on viimeinen kapinallisten hallussa oleva alue Syyriassa, ja presidentti Bashar al-Assadin joukot pyrkivät valtaamaan sen Venäjän joukkojen tuella.

Turkki tukee Idlibin alueella useita kapinallisryhmiä. Turkki ja Syyrian hallinnon joukkoja tukeva Venäjä sopivat vuonna 2018 demilitarisoidun alueen luomisesta Idlibissä. Sopimus on rikkoutunut, kun Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukot ovat ryhtyneet valtaamaan kapinallisten viimeistä suurta linnaketta Idlibiä.

Sadattuhannet ihmiset ovat paenneet alueelta viimeisen kahden kuukauden aikana, käy ilmi YK:n laskemista.

Venäjän puolustusministeriö syytti torstaina Turkkia Syyrian sopimuksen loukkaamisesta tukemalla kapinallisia tykkitulen ja lennokkien avulla.

Idlibin viimeaikaiset tapahtumat ovat herättäneet huolta tilanteen kiristymisestä entisestään. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vaati torstaina välitöntä tulitaukoa ja ilmaisi huolensa siviilien asemasta.

"Riski yhteenottojen kiihtymiselle kasvaa tunti tunnilta ilman välittömiä toimia", pääsihteerin tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tuomitsi iskut ja kutsui niitä harkitsemattomiksi. Stoltenberg on keskustellut iskuista puhelimitse Nato-maa Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun kanssa. Hän kehotti Syyrian hallintoa ja Venäjää lopettamaan hyökkäyksensä ja noudattamaan kansainvälistä oikeutta sekä tukemaan YK:n pyrkimyksiä rauhanomaiseen ratkaisuun.

Yhdysvallat vaatii, että Syyrian hallinto ja Venäjä lopettavat "halpamaisen" operaationsa Idlibissä.

"Seisomme Nato-liittolaisemme Turkin rinnalla ja vaadimme välitöntä loppua Assadin hallinnon sekä Venäjän ja Iranin tukemien joukkojen halpamaiselle hyökkäykselle", ulkoministeriön tiedottaja sanoi.

Lue lisää

Yle: Valtakunnansyyttäjä haluaa nostaa syytteen kansanedustaja Juha Mäenpäätä vastaan

Perussuomalaiset jätti välikysymyksen hallituksen turvapaikkapolitiikasta, vain nyt-liike mukana

Turkin presidentti Erdogan: Turkki pitää rajan auki kunnes EU suostuu kaikkiin vaatimuksiin

Turkin ulkoministeri: Turkki toivoo pakolaissopimusta osin uusilla ehdoilla EU:n kanssa